Hrvatska

INTERAKTIVNA MAPA Gdje je najviše nezaposlenih, a gdje najmanje?

Hrvatska

Gdje je najviše nezaposlenih, a gdje najmanje? Stanovnici koje općine najbrže pronalaze posao? Odgovor potražite u interaktivnoj projekciji nezaposlenosti i plaća u Hrvatskoj po općinama, gradovima i županijama koju je u sklopu projekta HRstat napravio Institut za sinergiju znanosti i društva po općinama, gradovima i županijama.

Najmanju stopu nezaposlenosti tako ima istarski Pićan (3,32 posto), Lopar u Primorsko-goranskoj županiji (4,07 posto) te Varaždinske toplice (4,28 posto). Najveća stopa nezaposlenosti je u Jagodnjaku (43,1 posto) u Osječko-baranjskoj županiji, zatim Đulovcu (37 posto) te Donjim Kukuruzarima 35,8 posto u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Kada su u pitanju veliki gradovi, najmanja je stopa nezaposlenosti u Zagrebu i njegovoj okolici (8,67 posto). U Velikoj Gorici stopa nezaposlenosti iznosi 7,97 posto, a u Rijeci 11,37 posto. Stopa nezaposlenosti u Splitu iznosi čak 15,50 posto.

Prema rezultatima, krajnji sjever Hrvatske, Istra i Primorje te Grad Zagreb mladima pružaju najbolje šanse za pronalazak i zadržavanje posla.

Mladi su u najnepovoljnijem položaju na tržištu rada u Dalmatinskoj zagori, Kordunu, dijelovima Like i Slavonije.

Podaci su prikupljeni od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) (broj nezaposlenih u prosincu svake godine) i Porezne uprave za razdoblje od 2007. do 2013., kao i iz Popisa stanovništva 2011. godine.

Jutarnji.hr

Pročitajte još

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist