Aktualno

Ines Zokić u Europskom parlamentu

zokic2

Ines Zokić, studentica Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, bila je na stručnoj praksi u uredu Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu od 7. do 21. listopada 2013.

Sveučilište u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanska razvojna agencija DUNEA d.o.o. potpisale su Sporazum o suradnji kojim se omogućuje studentima Sveučilišta u Dubrovniku da obavljaju ovu stručnu praksu.

– Prvenstveno želim zahvaliti Sveučilištu na pruženoj prilici i jednom velikom iskustvu. Zahvale upućujem i DUNEA-i, posebno predstavniku DNŽ u Bruxellesu Hrvoju Butiganu. U prvom tjednu moje stručne prakse, u organizaciji Odbora regija a u suradnji s Europskom komisijom i Europskim parlamentom, održana je manifestacija Open days 2013. Tom prilikom imali smo čast biti domaćini delegaciji iz Hercegovine – načelnicima i djelatnicima razvojne agencije za Hercegovinu – REDAH. Program se sastojao od: domjenka u Uredu Slavonije, posjeta Odboru regija (kako bi se dali intervjui za BiH TV, TV Sarajevo…), upoznavanja s radom EU parlamenta, posjeta  Parlamentariumu (multimedijalnom muzeju o  EU parlamentu), sastanka u uredu Kantona Sarajevo i Misiji BiH u Bruxellesu, posjeta Komisiji i predstavništvu HGK u Bruxellesu.  Izdvojila bih i sudjelovanje na konferenciji ''Adriatic-IonianMacroregion: From strategy to action'',  gdje je kao govornik sudjelovao i naš župan  Nikola Dobroslavić. U sklopu otvorenih dana organizirali smo i domjenak u uredu našeg predstavništva, gdje su uzvanici imali priliku kušati i upoznati naše proizvode: vino, domaći pršut, bruštulane mjendule… Ono što je vrlo važno su kontakti koje sam uspjela ostvariti – upoznala sam naše zastupnike u EU parlamentu, njihove asistente i stažiste, ljude na različitim poslovima u EU institucijama, predstavnike, prevoditelje… Ljude čiji životopisi 'obaraju s nogu' – istaknula je Zokić.
 
– Drugi je tjedan bio baziran na radu u samom uredu, od pisanja izvještaja s Otvorenih dana, ažuriranja web-stranice do rada na projektu koji se priprema za kandidiranje: '' MEDITERA – MEDIeval TombstonE RoAd’’. Imala sam priliku sudjelovati i na konferenciji koju zajednički organiziraju Ifo institut iz Münchena i EU – Odbor regija: Brussels International Economic Forum – ''MIGRATION: GLOBAL CHALLENGES,EUROPEAN RESPONSES''.
 
I slobodno vrijeme zaslužuje osvrt. Uz druženje s Hrvojem i asistentima naših zastupnika, prvi vikend iskoristila sam za upoznavanje Luxemburga. Kraj drugog tjedna zasladili su poznati belgijski vafli, čokolade i neizostavno domaće pivo. Posjetila sam Mini Europu, Atomium, slikala manekena Pisa, kraljevsku palaču i posjetila Brugge (prijestolnica belgijske pokrajine Zapadne Flandrije; pripada UNESCO-voj svjetskoj baštini) – dodala je poručivši svim studentima:
 
– I na samom kraju, želim poručiti svim studentima Sveučilišta da ovakve prilike ne propušaju jer stečeno iskustvo i ostvareni kontakti su neprocjenjivi. Europska unija ima veliku ulogu u našim životima, a upoznavanje njezinih institucija i njihova rada važno je za našu budućnost.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist