Zanimljivosti

Ime na ponos – Vlaho

vlaho naslovna 1

Nomen est omen, stara je latinska poslovica.

Vjeruje se kako ime uvjetuje naše ponašanje, tko smo mi, kako ćemo se razvijati u životu. Vlaho je jedno od najcjenjenijih starih dubrovačkih imena, a služi na ponos svakome tko ga nosi. Posebno na dan Feste sv. Vlaha, Dubrovčani – nositelji ovog imena uistinu slave – svoj dan. I ne samo svoj, to ime nosi naš parac, zaštitnik Grada, tako taj dan slavi cijeli Grad.

O imenu Vlaho zna se kako je u potpunosti hrvatsko, a značenje mu vuče korijene iz daleke prošlosti grčkog Blasius, a glas b promijenio se iz starogrčkog izgovora u v, dok se slovo s, kroz povijest, izmijenilo u h, vjeruje se prebacivanjem riječi duh u dusi.
Vlaho spada u petsto najčešćih muških imena u Hrvatskoj, a isto toliko Vlaha, vjeruje se, živi trenutno u Hrvatskoj.
 
VOLE PLIVANJE
 
Prema statističkim istraživanjima portala ime hrvatsko.net, osobe s imenom Vlaho najviše od svih vole plivanje, te kako su najčešće Vodenjaci u horoskopu. Zacijelo je to zbog Feste, koja se upravo održava u tom razdoblju godine, te su tako mnoga novorođena djeca ponijela ime Parca, bivajući rođena upravo na njegov dan. Tako najveći broj osoba slavi rođendan upravo – 3. veljače.
Statistike kažu kako je najviše Vlaha rođeno sedamdesetih godina prošlog stoljeća, te, očekivano, najveći broj njih rodio se u Dubrovniku, gdje ih je ukupno preko tristo, u Konavlima sto, a iz Zagreba njih tridesetak. Vlaho je trenutno najčešće ime među stanovnicima Konavala, gdje se svaki sedamdeseti stanovnik tako zove.

Poznate slavne osobe kroz povijest su nosile ime Parca. Neki od njih su Vlaho Skvadri, pjesnik rođen 1642. godine, zatim Vlaho Stulli, pjesnik i komediograf rođen 1767. godine, Vlaho Getaldić, rođen 1788. godine – pjesnik, prevoditelj i zamjenik dalmatinskog namjesnika, Vlaho Maskarić, pomorski kapetan, rođen 1753. godine. Osim pjesnika i kapetana, veliki znanstvenici nosili su također ime Vlaho – Kučera, izumitelj astronomskih uređaja, rođen 1898. u Zagrebu, ili pak mikrobiolog Vlaho Cviić rođen 1909., rođen u Virovitici. A to su samo neki od njih.
Nekoliko naših sugrađana s ponosom nosi svoje ime, a otkrili su nam i zašto…
 

 

Nadam se da će tradiciju nastaviti i moja djeca

Ime nosim po pokojnom djedu i izuzetno sam ponosan na to. Neka tradicija teče… nadam se da će je i moja djeca nastaviti. Volim Grad, pa tako i parca. Proslavit ću u krugu šire familije, klasično, a iza ručka doći će mi prijatelji – Vlaho Đurković iz Lučke uprave.

 
 

 Festa u krugu obitelji

Imendan neću proslaviti posebnom festom, samo u krugu obitelji. Ali da sam ponosan na ime koje nosim – svakako. Nosim ime koje sam dobio od djeda i jako mi je drago zbog tog – Vlaho Alamat, arhitekt.
 

Sretan i ponosan

Sretan sam i ponosan na to što nosim ime Vlaho. Nosim ga po djedu, nisam rođen na Svetoga Vlaha, ali mi je drago što nosim i parčevo ime – Vlaho Monković, direktor Dubrovačkog autocentra.

 
 

Nadam se da će mi parac donijeti sreću

Nosim djedovo ime i raduje me što je to ujedno i ime našega parca. Proslavit ću u krugu obitelji, ali šire. Budući da sam u Zagrebu, neću moći doći na Festu, ali se nadam da će mi naš parac donijeti sreću i kako će mi pomagati u životu – Vlaho Marić, pilot.

 
 

 Čast mi je nositi ime zaštitnika Grada

Svoje ime mogu zahvaliti svojim roditeljima, ali i mome djedu. Moj otac se zove Nikola, moj djed se zvao Niko i tradicionalno se to ime prenosilo naraštajima. No moj djed je odlučio prekinuti taj redoslijed. Rekao je Šime je iz Šibenika, Duje iz Splita a Vlaho iz Dubrovnika. Iznimna mi je čast što nosim ime zaštitnika Grada, ali i izvrsna metoda prepoznatljivosti: dovoljno je samo reći ime i većina zna otkud sam.
Svoj imendan započet ću radno, ali s velikim zadovoljstvom. Riječ je o šporkim makarulima, koje već tradicionalno Hilton Imperial organizira na dan otvaranja Feste Sv. Vlaha. Dan lagano završava večerom i druženjem s prijateljima i svojim najmilijima. Naredni dan nezaobilazan je odlazak u Grad, grličanje i prisustvovanje Sv.Misi i procesiji – Vlaho Margaretić, marketing i odnosi s javnošću Hilton Imperiala

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1919. Rođen slikar Antun Masle

Dulist

Polaznici ovotjednih radionica STEM ljeta u ZTK izrađivali 3D modele

Dulist

Nikolina Družić iz Dubrovnika osvojila titulu 56. ‘Prvi glas Zagorja’

Dulist