Hrvatska

Imamo čak četiri zaštićena pršuta, a ne možemo pokriti niti 50 posto potreba!

Prsut Statistika

Znate li da proizvodnja pršuta ne pokrije ni 50 posto hrvatskih potreba? S današnjim proizvodnim kapacitetima od oko 350 tisuća komada godišnje, ne podmirujemo niti 50 posto naših vlastitih potreba u proizvodnji pršuta, jednog od naših najvažnijih proizvoda, koji je itekako izvozno orjentiran.

Uprav o ovome pričao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević na otvorenju Međunarodnog festivala pršuta u Drnišu, te istaknuo: ‘Proizvodnja pršuta zahtijeva noveinvesticije, implementaciju najnovijih tehnoloških dostignuća te snažniju promociju čime bi se stvorili preduvjeti za veći plasman na tržište EU i u domaćoj turističkoj ponudi’.

– Uzrok smanjenih proizvodnih kapaciteta treba tražiti i u povijesnom minimumu svinjogojske proizvodnje, s manje od milijun tovljenika. Uz tradicionalnu tehnologiju, u proizvodnji pršuta, kvaliteta i svojstva mesa ključni su preduvjet kvalitete i senzorskih svojstava pršuta – dodao je, napominjući da su potrebne dodatne potpore za namjensku proizvodnju tovljenika.

– Potpore namjenskom uzgoju tovljenika i povećanu proizvodnju pršuta treba promatrati i kroz strategiju Strategije razvoja turizma do 2020., koja gastronomiju definira kao jedan od ključnih proizvoda za jačanje konkurentnosti turizma općenito i konkurentnosti pojedinih regija i destinacija – za kraj je istaknuo Kovačević.

Hrvatska ima 31 proizvod zaštićen na razini EU oznakama zemljopisnog podrijetla i izvornosti. Oznake dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede, a od deset mesnih proizvoda, zaštićena su čak četiri pršuta: krčki, dalmatinski, istarski i drniški. Samo proizvođači koji udovoljavaju propisanim uvjetima proizvodnje za pojedinu vrstu pršuta mogu koristiti zaštićene oznake.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist