Grad

IMA RAZLIKE NA IZVORU, SLAPU I ISPOD SLAPA Smije li se kupati na Ombli?

ombla 6

Velike su vrućine, more je ponovno zatoplilo, a kao idealno rješenje za rashladit se, kupači su, izgleda, ponovno pronašli na bazenu kojeg čini prostor od izvora do slapa Omble iz kojeg se crpi voda za piće za grad Dubrovnik. Riječ je o I. A zoni sanitarne zaštite izvorišta Omble. Radnici bistroa, nadomak samog izvora, susreću se svaki dan s neogodovornim kupačima.
-Bude ih svakodnevno. Upozoravaju ih ljudi da se ne smiju tu kupati, par puta je pozvana i policija, ali i dalje ništa – rekao je konobar te dodao kako su većinom stranci, ali ima i naših. Ističući kako je policija više puta pozvana, poslali smo upit Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanske. Zanimalo nas je koliko su dojava zaprimili te postoji li zabrana kupanja na izvoru Omble.

-Policijski službenici ove Policijske uprave, tijekom 2024. godine nisu evidentirali zaprimanje niti jedne dojave koja se odnosila na kupanje ili bilo kojeg drugog događaja koji bi zahtijevao postupanje policijskih službenika na rijeci Ombli – odgovorili su iz PU DNŽ i dodali: – Raspolažemo saznanjima kako se na željeznim vratima koja su postavljena na ulazu ograđenog prostora izvorišta Omble s kojim upravlja ‘Vodovod Dubrovnik’ nalazi istaknuta bijela ploča s natpisom ‘Vodovod Dubrovnik’, a na istoj se nalazi više znakova zabrane (zabranjen pristup nezaposlenima, zabranjeno fotografiranje, zabranjeno dovoditi životinje, zabranjeno odlagati otpad i zabranjeno se kupati u izvorištu – opasnost od usisnih cijevi). Iz Policije su također naglasili kako je kupanje na rijeci Ombla zabranjeno.

Upravo iz razloga što Vodovod gospodari tim područjem kontaktirali smo i glasogovornika Tihomira Matića.
-Mi imamo opratera koji radi 0 do 24 i ima nadzor na izvor rijeke. Kad vidimo da se netko kupa na izvoru upozorimo ga – rekao je Matić i dodao kako je zabranjeno kupanje na izvoru sve do slapa jer je to prva zona zaštite, dok je preostali dio toka Omble javna površina.

Na ovaj je problem javnosti još prošle godine ukazao gradski koordinacijski tim MOST-a Dubrovnik. Predlagali su žurno postavljanje ograde i onemogućavanje, stražarskom službom, svakog pristupa neovlaštenim osobama I. a zoni sanitarne zaštite izvorišta Omble. Ujedno su naložili da se žurno primjereno uredi i održava prostor izvorišta Omble.

U svom priopćenju za javnost naveli su otkako su počele velike ljetne vrućine da je svakodnevna pojava da se ‘neodgovorni pojedinci’ kupaju u bazenu kojeg čini prostor od izvora do slapa Omble iz kojeg se bazena crpi voda za piće za grad Dubrovnik, a koji se bazen nalazi u I.a zoni sanitarne zaštite izvorišta Omble.
-Riječ je zoni strogog režima zaštite i nadzora u kojoj su zabranjene sve aktivnosti osim onih koje su vezane uz zahvaćanje, kondicioniranje i transport vode u sustav javne vodoopskrbe – naveli su tada.

Osim što je kupanje u I.a zoni sanitarne zaštite izvorišta Omble zabranjeno i kažnjivo prema odredbama Odluke o zaštiti izvorišta Ombla (Sl. glasnik Grada Dubrovnika, br: 7/19), što je potvrdila i PU DNŽ, te što takvo kupanje predstavlja ugrozu od onečišćenja i zagađenja vode za piće iz izvora Omble, isto je dodatno opasno i za same neodgovorne kupače zbog plivanja i spuštanja niz slap i vrtloge Omble što može rezultirati njihovim ozljeđivanjem ili utapanjem.

Pročitajte još

Pogledajte kada će parking Gradac biti zatvoren

Dulist

Dubrovkinje mršave uz lijek za dijabetes! Neshvatljivo da im liječnici izdaju recepte!

Ivana Mijić Vulinović

Gradonačelnik ugostio srebrne barakude!

Dulist