Crna kronika

IMA LI RAZLOGA ZA ZABRINUTOST? Broj kaznenih djela migranata porastao za 200 posto

c emigranti132

Ilegalni migranti pokušavaju sva­koga dana ući u Hrvatsku – poručio je još u listopadu ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović. MUPulaže maksimalne napore, ipak Lijepa naša nezaobilazna je točka na njihovoj istočnoeuropskoj ruti pa smo redovito svjedoci medijskih napisa o ilegalnim okolnostima njihova prelaska granice, ali i radnjama kojima pribjegavaju na putu do svog konačnog cilja. Bez ustručavanja u Lici tako pre­skaču ograde kod ugibališta na auto­cesti i često se u kolonama kreću do mjesta sastanka s krijumčarima. Kod Samobora prije koji tjedan provalili su primjerice u obiteljsku kuću, odnijeli ušteđevinu i odjeću stanara, a u nama zemljopisno bliskom Vrgorcu, kako navodi saborski zastupnik Miroslav Bulj, ‘siju strah’ među tamošnjim sta­novništvom provaljivanjem u privatne garaže i demoliranjem imovine.

U Dolini Neretve i u Konavlima
Dubrovačko-neretvansko područje čije administrativno središte od bosan­skohercegovačkog teritorija, gdje ih je samo u prvih šest mjeseci prispjelo deset tisuća, dijeli niti deset kilometara, također nije lišeno posljedica migrant­ske krize. Tijekom 2018. godine tako je zabilježeno 118 prelaska državne granice, dok je u 2019. izbrojeno 135 takvih slučajeva. Svi slučajevi nezakonitog prelaska, odgovorili su iz PU dubrovačko-neretvanske na upit DuLista, evidenti­rani su u Dolini Neretve i na području Konavala o čemu nam načelnik Općine Božo Lasić komentira kako nema razloga za zabrinutost. ‘Moramo imati povjerenja u graničnu policiju i MUP’, dodao je. Zatečene osobe, kako dozna­jemo, najvećim su dijelom državljani trećih zemalja odnosno Kosova, Alba­nije, Iraka, Irana i Turske. Posrijedi su uglavnom ‘ekonomski’ migranti koje na odlazak iz matične zemlje navodi nezavidna gospodarska situacija, neza­poslenost i potplaćenost. ­
— Osoba koja nezakonito prijeđe državnu granicu van graničnog pri­jelaza podliježe prekršaju iz članka 5. Zakonika o schegenskim granicama kao i članku 102. st. 1. Zakona o stran­cima, za koje se može izreći zabrana ulaska i boravka u Republici Hrvat­skoj, odnosno EGP u trajanju od 3 mje­seca do 5 godina. Takve osobe se nakon izrečene zabrane rješenjem protjeruju iz Republike Hrvatske i prisilno uda­ljuju u druge države ili rješenjem o povratku vraćaju u zemlju podrijetla, dok se osobe koje prilikom nezako­nitog prelaska državne granice nisu posjedovale putne isprave, vode u Tranzitni centar Trilj ili Prihvatni cen­tar Ježevo poradi povratka u zemlju podrijetla – objašnjavaju nam iz PU dubrovačko-neretvanske.
Zanimljivo je kako su, prema evi­dencijama kojima raspolaže nadležna policijska uprava, ilegalni migranti lani kazneno procesuirani zbog šest kazne­nih djela Protuzakonitog ulaženja, kre­tanja i boravka u Republici Hrvatskoj za koje je predviđena zatvorska kazna u trajanju do tri godine. U 2019., među­tim, ta brojka porasla je za 200 posto. Naime, 19 ilegalnih migranata kazneno je prijavljeno i to njih 16 zbog kazne­nog djela Protuzakonitog ulaženja, kre­tanja i boravka u Republici Hrvatskoj te pet zbog kaznenog djela Neovla­štene uporabe tuđe pokretne stvari. U svih pet slučajeva, objašnjavaju nam, nezakoniti migranti otuđili su osobna vozila koja su vrlo brzo pronađena na području ove ili susjedne Policijske uprave.

Ukrali pet osobnih vozila
— Radi se o osobnim vozilima koja su otuđena na području Komina, Met­kovića i Kule Norinske. Sva osobna vozila su otuđena od početka rujna do sredine listopada ove godine, a prona­đena su vrlo brzo nakon prijave otuđe­nja i to uglavnom na području susjed­nih policijskih uprava, dok je jedno od spomenutih vozila pronađeno u Italiji, putem međunarodne policijske surad­nje. Ilegalni migranti koji su otuđili spomenuta vozila kazneno su prijav­ljeni nadležnom državnom odvjetniš­tvu. Sva otuđena vozila su prije otu­đenja bila otključana, a u četiri vozila se nalazio i odgovarajući ključ što je olakšalo otuđenje – pojasnili su iz PU dubrovačko-neretvanske.
Upravo iz tog razloga ova Policijska uprava je nakon pojave ovih kaznenih djela uputila upozorenje građanima da svoja vozila ostavljaju zaključanim te je, tvrde, primjetno da u posljednje vri­jeme ne bilježimo ovakav oblik kazne­nih djela. No, to nisu jedini resursi kojima pribjegavaju nadležni ne bi li suzbili negativan trend. Prateći pro­ces migracija i analizirajući rizike koji prate problematiku nezakonitih migra­cija ova policijska uprava s dostatnim brojem policijskih službenika nadzire državnu granici kako na samoj granič­noj crti, tako i u dubini teritorija.
— Radi se o policijskim službeni­cima koji na raspolaganju imaju sofi­sticiranu tehničku opremu za nad­zor državne granice. Držimo važnim istaknuti da problematika nezakoni­tih migracija na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske nije značajno izražena čemu, osim konti­nuiranog nadzora, zasigurno dopri­nosi konfiguracija terena i geograf­ski položaj ove policijske uprave, ali i veća udaljenost u odnosu na krajnje odredište migranata prema državama srednje Europe – zaključuju. Ipak, nije na odmet spomenuti zbivanja preko ‘grane’ koje će nesumnjivo utjecati na prebjegavanja ilegalnih migranata na naš teritorij, doduše, u znatno manjem obimu nego je to prisutno drugdje u Hrvatskoj.
Primjerice, ukoliko dođe do zatva­ranja prihvatnog kampa Vučjak nado­mak Bihaću, a što su zatražile agen­cije Ujedinjenih naroda koje djeluju u BiH kao i Delegacija EU u toj zemlji te povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović, na ulici bi se moglo naći, prema nekim procjenama, njih više od dvije tisuće. Oni koji pri­vremeni dom ne pronađu u Biru, tako­đer nedaleko Bihaću, potom Miralu u Velikoj Kladuši te Hadžićima nedaleko Sarajevu, izvjesno je, odvažit će se na put dalje, bliže našim krajevima. Za ilustraciju ovog dovoljno se prisjetiti skupine migranata koja je početkom listopada u jutarnjim satima čekajući na prijevoz privedena na rogotinskoj autobusnoj stanici.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 13. studenog 2019.

 

 

Pročitajte još

PROMETNA NA KUNEJIMA Ozlijeđen motociklist

Dulist

U LOVIŠTU Ukrajinka uništila šumu, ugrozila stanište ptica, gradila bez dozvole…

Dulist

UBOJSTVO U POKUŠAJU NA KORČULI Nožem nasrnuo na izvanbračnu suprugu i teško je ozlijedio

Dulist