Zanimljivosti

IGRA S PAPIROM U Lazaretima izložba o origamiju!

origami01

Izložba „Skriveni svjetovi u papiru“ bit će otvorena u subotu 9. kolovoza u 16 sati u Art radionici Lazareti.

Izložba je nastala kao rezultat suradnje Hrvatskog origami društva i inicijative mladih “Dracon Dubrovnik Cosplay“, a uz potporu Art radionice Lazareti i Grada Dubrovnika.

Izlagači Božo Cicvarić i Petra Ivatović svoje su umijeće razvijali uz majstoricu Sanju Srbljinović Čuček koja je izlagala na festivalu Treće uho 2012. u Dubrovniku. Izložbu je u obnovljenim prostorima Lazareta postavila kustosica i znalac za estetiku Mirjana Zec.

Na otvorenju će se prikazati i dokumentarni film o umijeću savijanja papira “Between the folds” redateljice Vanesse Gould.

“Origami kao umjetnost nije ništa drugo nego igranje s papirom… igranje s različitim formama i oblicima. Sve što je potrebno je znatiželja odnosno želja za istraživanjem. Svaki puta kada ostanete bez riječi i ideja, kada zastanete na nekom problemu, kada ste nervozni, kada nemate koncentracije, savijte nešto od papira – rezultati bi vas mogli iznenaditi. Čak i ako niste zadovoljni krajnjim rezultatom i zgužvate papir origami vas umiruje i djeluje terapijski. Upravo zbog svog meditativnog djelovanja origamiju se u Japanu pridaje veliki duhovni značaj. Jedan od uvaženih svjetskih origamista, Bernie Peyton jednom je rekao: svrha origamija je davanje… davanje tog tihog unutarnjeg osobnog svijeta unesenog u presavijeni papir. Nekada je puno ljepše pokloniti nekome vlastiti model od papira koji može biti odraz vaše osobnosti nego tražiti riječi kako bi se izrazili.”

– Svrha izložbe je prikazati koliko svjetova je skriveno u papirima i čekaju na naše ruke da ih oslobode te istovremeno pokazati da se, osim riječima, i kroz origami može komunicirati – kazao je povodom izložbe Božo Cicvarić.

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist