Grad

Idući tjedan kreće sanacija Mosta Ombla, ali i ceste prema Bosanci, azilu…

Most Ombla istrazivacki radovi2

Jedan od projekata čiji će radovi početi u siječnju je sanacija Mosta Ombla. Radovi su trebali započeti službeno sutra, no zbog moguće bure odgođeni su za idući tjedan. Isto tako, zbog toga, vozni red Libertasa od sutra neće biti promijenjen, istaknuo je to gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za medije na kojoj je, osim za ovaj projekt, istaknuo detalje o nizu radova na području Dubrovnika.

-Naime, dok se uspostavi gradilište, trebat će određeno vrijeme od tjedan dana, tako da će vozni red ostati na snazi kao što je bilo do sada. Usput, kako je prema vremenskoj prognozi najavljena pojačana bura od danas popodne do kraja subote, s izvođačem smo se dogovorili da cijeli novi vozni red Libertasa krene od idućeg tjedna, odnosno od ponedjeljka. Za to vrijeme, tijekom pripremnih radova, bit će uspostavljen semaforski sustav na poziciji Mosta Ombla te će naizmjenično biti pušten promet – kazao je. Upravo kompletnu sanaciju Mosta Ombla smatra najvećim izazovom.

-Posljednji put je na ovaj način saniran 2008. godine. Napravili smo cijelu studiju, ekspertizu kako sanirati most, a da se ne događaju površinska slijeganja ili nabori asfaltnog zastora. Nadamo se da će nakon provedene sanacije više neće biti problema. Bitno je da je konstrukcijski most u dobrom stanju – rekao je.

Radovi bi trebali trajati četiri mjeseca. Radovi će trajati mjesec dana dulje nego što je to prvotno bilo predviđeno.

-Prvotno je bio plan za radove od tri mjeseca. No, produljen je, a zato što se mora raditi dio po dio. Dakle, jedna traka pa druga traka. Naime, u slučaju da bude puhala bura i da Most dr. Franja Tuđmana bude zatvoren, što se potencijalno moglo dogoditi ovaj tjedan, zbog čega smo početak radova odgodili za idući tjedan – tada se promet mora puštati preko Mosta Ombla jer druge varijante nema – kazao je.

Tvrtka Libertas je, kako navodi, u potpunosti prilagodila linije, o čemu je javnost obavijestila.

-Ako bude dodatnih zahtjeva od građana, prilagodit ćemo se voznim redom na svaki način kako bismo našim sugrađanima izašli ususret. Vjerujem da smo ovakvim voznim redom ‘pogodili’ sve što je bilo potrebno i sve ključne skupine. Tek uvođenjem novog reda ćemo vidjeti moguće anomalije. Ako do njih dođe, prilagodit ćemo se potrebama građana. Inače, u trenutku kada zapuše bura i promet bude onemogućen preko Mosta dr. Franja Tuđmana, automatski se vozni red mijenja za Mokošicu na onaj stari – rekao je.

Što se još obnavlja?
U siječnju, točnije 10. siječnja počinju i radovi asfaltiranja dijela ceste Od Gaja. Radove će izvoditi tvrtka Dubrovnik ceste, a trebali bi trajati 30 kalendarskih dana. Obnavlja se asfalt dijela ulice Od Gaja, od križanja s Ulicom Janka Bobetka do križanja s Ulicom Padre Perice. Riječ je o površini od 3 tisuće metara kvadratnih.

Samo dan kasnije počinju radovi asfaltiranja dijela ceste u Trstenome. Tu se radi o obnovi postojećeg dijela ulice kroz Trsteno od križanja s državnom cestom do dijela gdje su nedavno završeni radovi prema cesti Dubravici. Riječ je o kilometar i 200 metara ceste. Radove izvodi tvrtka Asphalt Team.

Idući ponedjeljak, 15. siječnja započinju radovi uređenja spojne prometnice prema Bosanci. Radove izvodi tvrtka Tehnogradnja.

-Radovi bi trebali trajati 70 kalendarskih dana. Kao što je već poznato, uređuje se spojna prometnica od priključka na državnu cestu do križanja na ulazu u naselje Bosanka. Radi se na proširenju postojeće ceste i uređenja postojećeg trupa ceste. Promet će biti u potpunosti zatvoren tako da će stanovnici Bosanke komunicirati dalje prema Gradu preko Brgata – rekao je Franković.

Istog dana započinju radovi asfaltiranja postojeće ceste na Grabovici, prema azilu za životinje. Radovi bi trebali trajati oko 10 kalendarskih dana, a izvodi ih tvrtka Tehnogradnja.

U srijedu, 17. siječnja započinju radovi asfaltiranja dijela ceste Gornji Kono, a izvodi ih tvrtka Dubrovnik ceste. Obnavlja se postojeći asfalt Ulice Gornji kono od križanja s Ulicom Pera Bakića do križanja s Ulicom Nika Kulišića. Radi se o, kako kaže, dionici koji je uzak i kompliciran uspjeti završiti u 20 kalendarskih dana, što je zadani rok.

-Molio bih naše sugrađane na maksimalno strpljenje dok se radovi izvode jer će doći do problema prilikom prometovanja gradskim ulicama, odnosno dionicama koje sam naveo – rekao je.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist