Aktualno

I na aerodromu se osjeća manjak radne snage, motiviraju zaposlenike izdašnim nagradama

Viktor Sober ZLD 13

Sveopći problem nedostatka radne snage ‘pogađa’ i Zračnu luku Ruđer Bošković, s tim da se s tim izazovom znatno teže nositi uz toliko povećanje prometa koje ove sezone bilježi naš aerodrom. Brojne su nove linije uvedene, naročito niskotarifnog prijevoznika Ryanaira. Za turističko tržište to je neminovno, još dok se najavljivalo, bila sjajna vijest. Ali u zračnoj luci je, očekivano, stvorilo određene poteškoće. Za komentar smo pitali glavnog direktora Viktora Šobera.
-Svjesni smo da je ovogodišnja ljetna sezona donijela izazove u pogledu operativnih kapaciteta i radne snage što je rezultiralo povremenim kraćim kašnjenjima u opsluživanju zrakoplova. Također, imali smo određene tehničke izazove odnosno probleme sa sustavom za opsluživanje i transport prtljage na kojima aktivno radimo da ih otklonimo – priznaje Šober, dodajući da poremećaji u prometu na ostalim europskim zračnim lukama također značajno otežavaju situaciju i posljedično se reflektiraju i na našu zračnu luku u svakodnevnim operativnim procesima.

Je li ‘kriv’ Rynair?
Zanimalo nas je koliko je Ryanair, po njegovom mišljenju, odnosno brojne uvedene nove linije, ’kriv’ za nastalu situaciju te što se konkretno radi kako bi se otklonili problemi.
-Fluktuacija radne snage je izazov s kojim se susreću mnogi poslodavci u turističkom sektoru, a posebno je izazovno na zračnim luka Hrvatskoj i čitavoj Europskoj uniji. Ostvareni značajni porast prometa koji bilježimo u posljednja tri mjeseca, zahvaljujući između ostalog i suradnji s Ryanairom, te drugim zrakoplovnim prijevoznicima kao što su EasyJet, Lufthansa, Austrian Airlines, Vueling, Aer Lingus i ostali, doveo je do izvrsnih turističkih rezultata na razini cijele Dubrovačko-neretvanske županije, te smo zbog toga jako zadovoljni i ponosni. Intenzivno radimo na tome da osiguramo nesmetano i sigurno putovanje za sve naše putnike. Uložili smo dodatne napore u zapošljavanje i obuku novog osoblja kako bismo se što bolje prilagodili povećanom obimu posla. Također, kontinuirano optimiziramo naše operativne procese kako bismo smanjili čekanja i poboljšali iskustvo naših putnika – kaže Šober, ističući kako je prioritet pružiti najbolju moguću uslugu putnicima, a pritom zadržavajući visoke razine sigurnosti i zaštite. Glavni direktor naše zračne luke se nada da će mjere se kontinuirano poduzimaju donijeti vidljive rezultate.

Nagrade radnicima
-Cijenimo svakodnevni trud koji naši radnici ulažu u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, te isti nagrađujemo u obliku nagrade za radne rezultate u maksimalno neoporezivom iznosu prema modelu usuglašenim s predstavnicima radnika. Navedeno nije dodatak na plaću, već je nagrada za ostvarene radne rezultate koju isključivo odobrava Uprava zračne luka na temelju poslovnih uspjeha. Između ostalog, način na koji cijenimo naše radnike je vidljiv iz prosječnog primanja zaposlenika. Naime, kad izdvojimo primanja operativnih službi sektora zemaljskih usluga i sektora aerodromskih operacija zračne luke, prosječna primanja iznose oko 1800 eura neto na mjesečnoj razini. Napominjemo da su u navedeni iznos uračunata sva neoporeziva davanja kao i nagrada za radne rezultate – objašnjava Šober kojeg smo pitali i za dužinu smjenskog rada.
-Uprava zračne luke nedavno se konzultirala s predstavnicima radnika vezano za dužinu smjene. Predlagali smo smjene od 8 sati. Međutim, vjerojatno zbog nešto veće intenzivnosti tjednog rada, manje slobodnih dana u tjednu, koje bi bilo uzrokovano kraćim smjenskim radom, prevladava stav da većina radnika želi da ostane trenutna organizacija dnevnog/smjenskog radnog vremena. Inače, broj radnih sati na tjednoj bazi u zračnoj luci je 48 sati u ljetnoj sezoni. U svakom slučaju, želimo naglasiti da je Uprava zračne luke spremna i otvorena, u najkraćem mogućem vremenskom roku, uvesti kraće smjensko radno vrijeme. Naravno preduvjet je da takav zahtjev stigne do nas putem predstavnika radnika – kazuje nam Šober.

Pročitajte još

DOJAVITE LOKACIJE ŽIVIH JEDINKI Periske – jeste li ih vidjeli?

Dulist

MINISTAR GLAVINA NAJAVIO Turističke zajednice imat će veće ovlasti

Dulist

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist