Aktualno

I IZ DUBROVNIKA STIŽE PODRŠKA ŽENAMA ŽRTVAMA NASILJA ‘Femicid treba biti dio kaznenog zakona!’

sigurnost zene odgovornost drzave

‘Sigurnost žena je odgovornost države’ naziv je akcije koja se ovog ponedjeljka održala u 13 hrvatskih gradova pa tako i u Dubrovniku. Na mjesto okupljanja na mostu na Pločama stigla je Velinka Buljan iz Ad hok ženske inicijative Dubrovnik kako bi podigla glas u gradu i izrazila solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini.

-Mi smo spontano organizirana grupa žena koja se odlučila solidarno priključiti akciji koja se održava diljem Hrvatske, a to je ‘Sigurnost žene je odgovornost države’. Kad je objavljena prva lista gradova u kojima će se održati akcije podrške ženama žrtvama nasilja te kada smo shvatili da Dubrovnik zapravo nije na listi odlučili smo se okupiti ovdje! – rekla je Buljan te dodala kako je to zapravo tužno. S obzirom na svjetsku poznatost Dubrovnika, na značaj ovog grada kroz povijest smatra da bi trebao biti na karti osviještenosti o nasilju općenito, a naglasak je stavila na nasilje nad ženama.

Smatra da treba izmijeniti kazneni zakon te da nasilje ne može biti prekršaj, a femicid kao takav treba biti dio kaznenog zakona!

-Ono što je čak najvažnije u cijeloj priči je da se ojačaju institucije države. Počevši od komunikacije javnih službenika koji razgovaraju sa žrtvama nasilja jer se često žrtve nalaze u situaciji da kad dođu po pomoć nailaze na izjave koje ih demotiviraju i koje u određenoj mjeri stavljaju odgovornost za nasilje na njih same – naglasila je Buljan.

Postoji još jedna grupa ljudi na koju treba skrenuti pozornost, a to su starije osobe koje također trpe nasilje u obitelji. Oni čak nisu ni zastupljeni u statistici jer takvih prijava skoro pa nema.

-Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u zadnja 24 sata prijavljena su 22 slučaja nasilja u obitelji, to je ono što je prijavljeno, a ono što nije je daleko veći broj. Nasilje kao takvo ne može biti prekršaj bez obzira o kome se radi – izjavila je.

Podatke o broju žrtava na krajnjem jug Hrvatske nažalost nema te vjeruje da ih Ministarstvo unutarnjih poslova ima jer oni posjeduju kalendar nasilja na svojoj stranici gdje redovito objavljuju podatke o nasilju u obitelji.

-Udruga DEŠA Dubrovnik se u svom djelovanju aktivno bavi podršci ženama žrtvama nasilja. Međutim, prostor za djelovanje i za unaprijeđenje na cijelom jugu Hrvatske je izuzetno velik. Trebalo bi početi od svijesti zajednice i samih žena. Dojma sam, gledajući okolinu i slučajeve, da žene nemaju apslutno nikakvo povjerenje pa često uopće ne traže pomoć jer misle da je to uzaludno te da će time samo zakomplicirati situaciju – poručila je Buljan.

Pokušala je zamisliti kako je žrtvama svaki dan, te se osvrnula i na činjenicu da većina takvih slučajeva uključuje i djecu.

-Zamislite samo kako je žrtvama nasilja svaki dan se probuditi i živjeti u kućnoj atmosferi tjeskobe! Ne mogu to niti zamisliti, kao nekakav željezni kavez iz kojeg se ne može izaći – rekla je te dodala kako te osobe trebaju definitivno i psihološku potporu, a onda tu dolazimo i do dijela gdje su uglavnom uključena i djeca. Tada traženje psihološke pomoći može biti otežavajuća okolnost pri dodjeli skrbništva za djecu jer se ta psihološka ili psihijatrijska pomoć koju žena traži može upotrijebiti upravo protiv nje

Za kralj, Buljan je zaključila da je škola mjesto na kojem se od najranije dobi tema nasilja mora obrađivati na adekvatan način za djecu te da to također ulazi u ono što se traži ovom akcijom jačanja institucija. Škola je jedna od tih institucija.

 

 

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist