Grad

I DULIST NA 4. DANU KARIJERA Poznati hrvatski poduzetnici o pokretanju vlastitog posla

Vila Eliza Odjel za ekonomiju

Studenti po završetku studija teško pronalaze posao, a poslodavcima opet nije lako opstati u vremenima ekonomske krize, uz obvezu da se razvijaju i zapošljavaju potrebne kadrove.

– Jedno od rješenja za završene studente je i samozapošljavanje – tj. umjesto obilaženja tvrtki i institucija s molbama za posao, nalaženje svoje niše i pokretanje vlastitoga posla. Upravo je to i tema ovogodišnjega, 4. Dana karijera Sveučilišta u Dubrovniku. Da bismo studente motivirali i ohrabrili, pa na neki način usmjerili u poduzetničke vode, privukli smo i ovaj put poznate i uspješne hrvatske poslovne ljude, kažu iz Sveučilišta-

„Kako pokrenuti vlastiti posao?“ tema je 4. Dana karijera Sveučilišta u Dubrovniku, koji će se održati 16. veljače 2017. u sveučilišnoj zgradi na adresi Lapadska obala 7, a među govornicima bit će i glavna urednica i direktorica DuLista, Barbara Đurasović.

Poslodavci, među kojima su ove godine većinom privatni poduzetnici, prenijet će studentima svoja iskustva s tržišta rada. Pokušat će ih ohrabriti svojim primjerima uspješnosti, ali im i skrenuti pozornost na sve poteškoće s kojima su se susretali. Uvodna panel-diskusija tako će ove godine okupiti: poduzetnika i investitora Sašu Cvetojevića, voditelja ljudskih resursa tvrtke „Rimac automobili“ Acu Momčilovića, vlasnicu agencije „Ciceron komunikacije“ Mirelu Španjol Marković, vlasnika uspješne tvrtke „Locodels“ Stevicu Kuharskog i direktoricu Razvojne agencije Grada Dubrovnika Andreu Novaković. Panel će moderirati Ana Šimunović iz „Ciceron komunikacija“.

Aco Momčilović, voditelj ljudskih resursa tvrtke „Rimac automobili“, smatra kako veza između sveučilišta i poslodavaca mora biti puno jača, a suradnja potpunija. „Tek smo na putu da dođemo do simbioze koja postoji u zapadnim zemljama, na dobrobit i akademske zajednice i poslodavaca. Poslodavci polako prepoznaju potrebu da budu prisutni i da komuniciraju s najboljim studentima i prije završetka samoga studija. Suradnja mora postojati, jasno, radi dugoročne koristi za tvrtke, koje će lakše doći do najboljih kadrova, ali jednako tako i radi općeg dobra, pa i rada na kvaliteti i osvješćivanju studenata uz pomoć sličnih akcija. Na događanjima visokih učilišta često sudjelujemo, pa smo prošle godine osvojili i nagradu koju dodjeljuju upravo studenti – Zlatni indeks, i to u dvije kategorije“, rekao je Momčilović.

O većoj potrebi povezivanja sveučilišta i gospodarstva govori i Saša Cvetojević, poduzetnik i investitor: „Suradnja znanstvenog i poslovnog sektora u Hrvatskoj nešto je o čemu mnogi govore. Suglasni smo kako nam je to potrebno, no u stvarnosti su vrlo rijetki primjeri u kojima takva suradnja postoji, a posebice da je zadovoljavajuća za obje strane. Poslovni sektor ima velike potrebe za inovacijama, kako onima tehničkim, tako i inovacijama u poslovnim modelima. Zbog toga, potreba je suradnje na području i STEM-a, ali i društvenih znanosti. Da bi se suradnja realizirala, treba komunicirati i definirati polazne osnove, te predstaviti poslovni sektor i njegove mogućnosti i studentima i nastavnicima, a za to su idealni susreti poput Dana karijera.“

Nakon uvodne panel-diskusije, studenti će se podijeliti po odjelima i vlastitim interesima i slušati stručnjake iz svojega područja studija. Ukupno pet panel-diskusija privući će brojne poslodavce iz Dubrovačko-neretvanske županije, ali i šire, koji će, uz to što će studentima pokušati pomoći u razvoju karijere, imati priliku i s njima razgovarati individualno, te one najbolje odabrati za stručnu praksu ili zaposlenje. Program Dana karijera uključit će i radionicu o biznisu i prodaji. Na kraju programa Mirela Španjol Marković promovirat će knjigu Moć uvjeravanja. Zajedno s promotorima knjige, autorica će studentima prenijeti bogato iskustvo u javnim nastupima, a za njih posebno, kako se dobro predstaviti budućim poslodavcima, kako izbjeći tremu i biti poželjan kandidat za zaposlenje.

Program 4. Dana karijera

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist