HrvatskaKoronavirus u Hrvatskoj

HZZO donio važne izmjene pravilnika za sve oboljele od koronavirusa

Bolovanje bolest

Na Izvanrednoj sjednici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donesen je Pravilnik o izmjenama Pravilnika o pravima uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti, što je još jedna važna vijest vezana za aktualnu epidemiološku situaciju uzrokovanu COVID-10 virusom, te za izvanredne okolnosti uzrokovane pojavom koronavirusne bolesti.

Naime, novim Pravilnikom predviđena je mogućnost ostvarivanja prava temeljem priznate profesionalne bolesti, ako se radi o zaraznoj bolesti, od datuma nastanka zarazne bolesti, uvažavajući specifična obilježja zaraznih bolesti, od kojih je glavna prenosivost koja se ostvaruje ispunjenjem uvjeta međusobno povezanih u epidemiološki (tzv. Vogralikov) lanac kojeg čine izvor zaraze, putovi prijenosa i širenja zaraze, ulazno mjesto zaraze, količina i virulencija uzročnika, te dispozicija osobe.

Pravilnik o izmjenama Pravilnika o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja donesen je u skladu s mjerama Vlade Republike Hrvatske i Odlukom o proglašavanju opasnosti od epidemije zarazne bolesti COVID-19, u žurnom postupku, uz primjenu skraćenog trajanja postupka savjetovanja s javnošću, zbog izvanrednih okolnosti.

Važna vijest vezana za aktualnu epidemiološku situaciju uzrokovanju COVID-19 virusom te za izvanredne okolnosti uzrokovane pojavom koronavirusne bolesti. U skladu sa Zakonom o listi profesionalnih bolesti profesionalnim bolestima smatraju se zarazne bolesti uzrokovane ekspozicijom na radu u djelatnostima gdje je dokazan povećan rizik zaraze. Novim Pravilnikom o izmjenama Pravilnika o pravima uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti predviđena je mogućnost ostvarivanja prava temeljem priznate profesionalne bolesti, ako se radi o zaraznoj bolesti, od datuma nastanka zarazne bolesti.

To ne znači da će svi zaposleni osiguranici HZZO-a, koji su oboljeli od koronavirusa, imati pravo na priznavanje profesionalne bolesti, odnosno na isplatu pune naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad. U skladu s rečenim Pravilnikom priznavanje profesionalne bolesti u nadležnosti je Službe za medicinu rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja svaki pojedini slučaj vještači u skladu s pravilima struke ovisno o medicinskoj dokumentaciji i o profesionalnoj ekspoziciji – istaknuli su iz HZZO-a.

Pročitajte još

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist