Aktualno

HZZO ČISTKA ‘Shvatit će da nemaju osiguranje tek kad završe u bolnici’

bolnica015

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter u Newsroomu N1 kanala osvrnula se na posljednji potez HZZO-a kojim je dio svojih osiguranika obvezao na osobno javljanje svaka tri mjeseca kako ne bi izgubili zdravstveno osiguranje.

Navela je da su se prije stupanja ove odluke na snagu trebale definirati iznimke.

– Kad već idete na ovaj način, ne smijete zaboraviti na posebno ranjive kategorije. Osobe koje se zbog svog invaliditeta, koje su zbog svog zdravstvenog stanja trenutno na liječenju i ne mogu javiti svaka tri mjeseca, za njih morate napraviti iznimke. To nije napravljeno. Iznimke se moraju unaprijed propisati – istaknula je Šimonović Einwalter.

Upozorila je da će neki saznati da nemaju više zdravstveno osiguranje tek kad završe u bolnici. – To nije kraj problema. Predviđeno je da se ukida obvezno zdravstveno osiguranje, a da se ne dobije rješenje o ukidanju. Ne dobijete rješenje da nemate osiguranje, osim ako ga zatražite; ako ne dobijete rješenje nemate pravo na žalbu i bit će ljudi koji ni ne znaju da su izgubili osiguranje. Kad će trebati doktora ili kad završe u bolnicu onda shvate da nisu imali zdravstveno osiguranje – istaknula je.

Osvrnula se i na situaciju sa studentima čiji je položaj iznimno nejasan sada. – Studenti su poseban problem. Ne radi se samo o studentima koji studiraju u Americi nego svugdje izvan EU. Sve oko studenata je nejasno. Dobivali smo navode od građana da su dobili da se oni, odnosno djeca koja studiraju a koja su privremeno otišla, a vraćaju se preko ljeta i sad neće imati zdravstveno osiguranje, dobili su obavijesti da se njihova djeca moraju javljati svaka tri mjeseca. To je problem ako studirate primjerice u Kanadi – navela je Šimonović Einwalter.

Pučka pravobraniteljica zatražila je ocjenu ustavnosti HZZO-ove čistke osiguranika. – Odluka je na njima. Mi smo to detaljno analizirali, a što će misliti Ustavni sud, to ćemo tek vidjeti – zaključila je.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist