Sport

HVALA SPAHIĆU! GOŠK bolji od Zvezde, Bešiktaša i Getafea!

gosk007

Dubrovački nogometni trećeligaš GOŠK našao se na zanimljivoj listi švicarskog Instituta za proučavanje sporta (CIES – International Centre for Sports Studies).

Naime, Švicarci su složili rang listu nogometnih klubova po broju ‘proizvedenih’ igrača koji sudjeluju na Svjetskom prvenstvu u Brazilu (Player Development Ranking). Kao kriterij su uzeli broj utakmica koje je pojedini igrač odigrao za određeni klub do svoje 23 godine starosti, a u obzir su uzeti igrači koji su od 15. do 21. godine bare, tri sezone boravili u istom klubu.

Prema tim su kriterijima ‘Nebeskoplavi’ zauzeli 686. mjesto u konkurenciji 822 svjetska kluba, u kojima su neki od igrača koji nastupaju na Svjetskom prvenstvu nastupali u svojim mlađim godinama. Naravno, za ovaj plasman zaslužan je kapetan reprezentacije Bosne i Hercegovine Emir Spahić, rođeni Dubrovčanin, koji je od 1999. do 2001. godine odigrao 22 utakmice za GOŠK.

GOŠK je tako zahvaljujući Spahiću na ljestvici bolji od brojnih velikana, na primjer člana španjolske Primere Getafea, turskog Bešiktaša, brazilskog Gremija, bivšeg prvaka Europe Crvene Zvezde, bečkog Rapida, engleskog Middlesborougha ili velškog premijerligaša Cardiff Cityja.

Inače, na ovoj listi visoko treće mjesto drži hrvatski prvak Dinamo Zagreb, koji je po izračunu CIES-a po broju proizvedenih igrača odmah iza prvoplasiranog nizozemskog Feyenoorda te druge Barcelone.

Na listi su se od ostalih hrvatskih klubova našli i splitski Hajduk (41. mjesto), Zagreb (50.), Marsonia (122.), Osijek (170.), Šibenik (212.), Zadar (243.), Split (276.), Hrvatski dragovoljac (317.), Bjelovar (349.), Inter (364.), NAŠK (373.), Lokomotiva (459.), Rijeka (509.), Slaven Belupo (531.), Rudeš (636.) i Belišće (642.).

Potpunu listu možete vidjeti ovdje.

Pročitajte još

Ministarstvo: Hrvatski vaterpolisti neće igrati u Kotoru dok bazen nosi ime zapovjednika straže logora Morinj

Dulist

NEMA KVALIFIKACIJA Prijave za Divlju ligu do 3. kolovoza

Dulist

Plazma Sportske igre mladih: Državna završnica u Rijeci okuplja više od 2.000 djece i mladih

Dulist