Aktualno

Hrvatska večer na Lopudu predstavlja jake adute domaće filmske scene

ponta lopud

Drugu večer posvećenu hrvatskoj kinematografiji obilježit će dvostruka projekcija hrvatskih filmova, a ulaz i transfer brodom iz Dubrovnika besplatni su za sve posjetitelje.

Drugi dan Ponta Lopud ljetnih projekcija posvećen je hrvatskoj kinematografiji, pa će se u večernjem programu, popularno nazvane „Hrvatske večeri“, za sve posjetitelje prikazivat će se čak dva filma, od kojih je jedan ove godine hrvatskoj kinematografiji donio prvu Zlatnu palmu iz festivala u Cannesu.

U petak 28. lipnja večernji program će na plaži RMH hotela Lafodia u 21 sat otvoriti film Ustav Republike Hrvatske (2016.) redatelja Rajka Grlića, a nagrađivani redatelj će se prije same projekcije i prigodno obratiti publici. Druga projekcija „Hrvatske večeri“ u 23 sata predstavit će film Čovjek koji nije mogao šutjeti (2024.), kratki film redatelja Nebojše Slijepčevića, koji je ove godine hrvatskoj kinematografiji donio prvu Zlatnu palmu iz festivala u Cannesu.

Dnevni program festivala za sudionike obilježit će čak dva masterclass predavanja. Radionicu o procesu stvaranja glazbe za film održat će proslavljena hrvatsko-američka montažerka glazbe Suzana Perić, koja je u svojoj dugogodišnjoj karijeri radila na nekim od najuspješnijih i Oscarom nagrađenih holivudskih filmovima poput Kad jaganjci utihnu (1991.), Pijanist (2002.), Barbie (2023.) i mnogih drugih. Drugu radionicu dana održat će iskusni tandem, dubrovački glumac Nikša Kušelj i beogradski redatelj Pavle Vučković, koji će sudionicima predstaviti važnost i naučiti ih kako uspostaviti uspješnu suradnju između glumca i redatelja na setu.

Ovogodišnje izdanje Ponta Lopud ljetnih projekcija u subotu će zatvoriti projekcija filma Barbie (2023.) redateljice Grete Gerwig, koji će predstaviti proslavljena hrvatsko-američka montažerka glazbe tog filma Suzana Perić.

Ulaz na projekcije filmova besplatan je za sve posjetitelje, a za vrijeme trajanja događaja, od 27. do 29. lipnja, za publiku iz Dubrovnika organiziran je i besplatan transfer brodom Argosy, koji svakog dana polazi iz luke Gruž (preko puta place) u 18:30 sati, a s Lopuda ispred hotela Lafodia u ponoć.

Ponta Lopud kreativna platforma nosi i predstavlja tri ljetna kulturna programa 2024. i spremno dočekuje sve zaljubljenike u umjetnost, prvenstveno film, glazbu i književnost. Ponta Lopud ljetne projekcije prvi je od tri događaja i slaveći filmsku umjetnost održat će se od 27. do 29. lipnja. Drugi događaj, koji će 29. do 31. kolovoza na otok privući ljubitelje glazbe, popularni je Ponta Lopud jazz festival, a ovogodišnji novitet kreativne platforme je pokretanje novog, trećeg ljetnog festivala, Ponta Lopud book bridge, koji trajanjem od 27. do 29. rujna zaokružuje ljetne manifestacije i zatvara kulturno-umjetničku sezonu Lopuda.

Foto: Ilustracija/Arhiva

Pročitajte još

PANTAGANA ŠOKIRALA PROLAZNIKE Mrtva plutala uz rivu u Gruškoj luci

Dulist

‘ŠTEKAJU U DVA PODRUČJA’ Sveučilište dobilo rok za ukloniti nedostatke uočene u reakreditacijskom postupku

Dulist

DONACIJA ROTARY CLUBA DUBROVNIK Dom Maslina dobio gotovo 200 kvadrata novih podnih obloga

Dulist