Sport

Hrvatska se oprostila od Europskog prvenstva, ali sa stilom

hrvatska njemacka ep 2024
Veron NACINOVIC, Germany vs Croatia, Men's EHF EURO 2024 Germany, Cologne, Germany, 24.01.2024, Mandatory Credit © Axel Heimken / kolektiff

Naši rukometaši pobijedili su Njemačku sjajnim rezultatom 30:24 za kraj Europskog prvenstva

Nakon što je Austrija uzela bod Njemačkoj, u drugom kolu ovdje u Kolnu napravljena je kalkulacija po kojoj Hrvatska može s Njemačkom igrati za plasman u polufinale. Francuska je dobila Austriju i Mađarsku, Island je dobio Austriju, a Njemačka Mađarsku. Sve se baš ostvarilo kako smo željeli, osim što smo mi sve baš uspjeli zabrljati s dva poraza od Mađarske i Islanda koja su nas bacila na pod. I umjesto da dođemo do cilja, a to je konkurentnost u drugom krugu mi smo se doslovno raspali, piše Jutarnji.

Bilo je jako upitno kako će to izgledati protiv Njemačke. Nizozemska ima bod i -19 gol razliku, mi smo prije Njemačke bili na bodu i -10.

Počeli smo s nešto izmjena. Kuzmanović koji se nametnuo bio je na golu i bio je ponovo sjajan, daleko naš najbolji igrač u prvom dijelu u kojem je zasjenio čak i Wolffa na vratima Njemačke. Obranio je devet lopti i umjesto da vodimo mi smo na poluvremenu bili u minusu za gol.

Druga promjena je bio Glavaš na krilu, treća u obrani aktivirani Mamić, ali ubrzo i u napadu, jer Lučina nije išlo, pa smo se jer nismo mogli s Mamićem morali krpati s dva niska igrača na vanjskim pozicijama, a protiv snažne njemačke obrane bilo jako teško.

Dobro je bilo vidjeti da se Duvnjaku otvorilo s tri uzastopna gola, da je to rasteretilo naš napad, ali greške koje smo radili spadaju u red nevjerojatnog. Još jednom na ovom Euru. Dakle, imali smo vodstvo 6:7 i dva igrača više dvije minute, ali nismo uspjeli baš ništa. Onda smo imali 10:13, Kuzmanović je branio sjajno, Duvnjak zabijao i onda umjesto da to iskoristimo, Njemačka nam radi 4:0 u finišu. Samo za minuti su nam 10:13 pretvorili u 13:13. Kako su sve te lopte ispadale, što smo sve radili u napadu teško je razumjeti, a Nijemci su ni krivi ni dužni nakon prvih 30 minuta imali prednost.

Budimo iskreni da Kuzmanović nije branio zicere to bi bilo i više za Njemačku koja je lako probijala naš blok, prvo Knorr, pa Uscins, pa Heymann. Nismo ih mogli zadržati u igri jedan na jedan, makar je dojam bio da Njemačka ne igra punom snagom. Mi ni tu snagu nismo imali.

Gislasson je bio strpljiv na -3, čekao je da njegov tim sastavi obranu i kada se to dogodilo brzo su okrenuli rezultat. Zarotirao je mlađe snage, oni su mu donijeli uzlet, a Knorr i Wolff sve su to iskontrolirali kao i obično na ovom prvenstvu. Ista je da utakmica nije bila rezultatski bitna, ali pred ovakvom publikom Nijemci su pokazali da im je stalo da budu najbolji što je moguće u tom trenutku.

Nijemci su u nastavak krenuli sa Spathom na golu, ali ne samo s njim nego i sa Lichtleinom, Fisherom, Uscinsom sve dojučerašnjim juniorskim reprezentativcima, jer bila je to idealna prilika mladim igračima za sazrijevanje u utakmici bez pritiska rezultata. Ali naš klinac Kuzmanović sve ih je zasjenio i u drugi dio smo krenuli s prednošću 17:15 nakon čega je Gilsasson zvao time out. Ali nije mijenjao, nego je od mladih tražio više. I jako brzo su se vratili na 17:17.

Hrvatska je s ‘ludim’ Kuzmanovićem stigla na +4 (23:19) u 49. minuti, pa je Gislasson morao po hitnom postupku vratiti najiskusnije, ali Kuzmanovića nije mogao zaustaviti. Sve je branio doslovno, a penal Kasteningu na +5 bio je vrh njegove sjajne epizode u Lanxess Areni.

I na +6 bilo je samo važno kako zadržati tu prednost, da ne počnemo opet bez veze gubiti lopte. No i to uz Kuzmanovića koji je branio sve nije bilo nikakav problem.

Pobjedom smo počeli i pobjedom završili ovaj Euro, a opet smo silno razočarani makar su skalpovi Španjolske i Njemačke u Kolnu posebno vrijedni.

Foto: Hrvatski rukometni savez

Pročitajte još

JOSIP MARTINOVIĆ Povijesna bronca na Svjetskom veteranskom prvenstvu

Dulist

Simona Šoda: Uz Ragusu sam na duže staze

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist