Hrvatska

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

brsecine more barka002

Hrvatska je zauzela prvo mjesto kada je u pitanju kvaliteta vode obalnih kupališta prema izvješću koje su objavili Europska komisija i Europska agencija za okoliš. Izvješće, koje uključuje podatke od prošle godine, pokazuje da se najveći udio izvrsnih voda za kupanje nalazi u Hrvatskoj, Grčkoj, Cipru i Austriji.

Prema Direktivi o vodi za kupanje, kvaliteta voda za kupanje procjenjuje se na temelju mikrobioloških podataka i klasificira kao loša, dovoljna, dobra ili izvrsna. Općenito, kvaliteta obalnih voda za kupanje u Europi je bolja od one unutarnjih voda.

Banner 300x250 DU 1

Od 936 testiranih kupališta u Hrvatskoj 2023. godine, 905 (96,7%) bilo je izvrsne kvalitete, 22 su bile dobre kvalitete, a 5 dovoljno kvalitetne. Nijedno nije bilo loše kvalitete. Fokusirajući se isključivo na obalna kupališta, Hrvatska zauzima prvo mjesto u Europi, s 886 od 894 testirane vode izvrsne kvalitete, što je 99,1%. Što se tiče unutarnjih voda za kupanje, od 42 testirana lokaliteta, 19 je imalo izvrsnu kvalitetu vode (45,2%), 18 je bilo dobre kvalitete, a 3 dovoljno kvalitetna.

Pročitajte još

S polica trgovina ove godine opozvana 64 proizvoda

Dulist

STRAŠNA POPLAVA U PODGORI Voda se izlila na ulice i u domove

Dulist

Iz HZZO-a pozivaju na cijepljenje protiv pneumokoka

Dulist