Hrvatska

Hrvatska prodala oružja i vojne opreme za 200 milijuna dolara

oruzije030

Nakon što je Hrvatska gospodarska komora objavila podatke o rastu izvoza hrvatskog naoružanja i vojne opreme, državna agencija Alan za uvoz i izvoz oružja objavila je i precizne brojke.

Tako je u 2013. iz Hrvatske izvezeno oružja i vojne opreme za gotovo 200 milijuna dolara. Direktor agencije Ivica Nekić naglašava da se ‘radi uglavnom o novoproizvedenom naoružanju i vojnoj opremi koja zadovoljava najzahtjevnije svjetske standarde, a dokaz tomu su izvozne destinacije i kupci iz niza najrazvijenijih zemalja ili zemalja koje kupuju samo najbolje i najskuplje proizvode’.

Tako RH oko 50 posto vrijednosti vojnog izvoza plasira na tržište SAD-a gdje je karlovački HS Produkt samo u 2013. izvezao gotovo pola milijuna pištolja (490.000), različitih vrsta i kalibara. U tvrtki potvrđuju da u zadnje tri godine izvoze u SAD pištolja u vrijednosti većoj od 100 milijuna dolara godišnje. To ih svrstava na svjetski vrh proizvođača pištolja.

U HS-u očekuju da će uskoro početi ugovarati velike poslove i za izvoz kvalitetne VHS jurišne puške. Već se nalazi u naoružanju RH i Iraka, no prave rezultate očekuju kad krene serijska proizvodnja VHS 2, poboljšane inačice puške. Osim toga, iz RH raste izvoz snajpera, ručnih bacača granata, strojeva za razminiranje, vojničkih čizama, patrolnih čamaca i brodova razne namjene.

Druga ‘zvijezda’ hrvatskog vojnog izvoza ludbreška je tvrtka Šestan-Busch, za koju Alan također objavljuje konkretne podatke za 2013. Napominju da je ovaj izvoz postignut u vrlo zahtjevnoj konkurenciji na svjetskom tržištu uz ulaganje izuzetnih napora u marketingu i realizaciji poslova pa je ‘tvrtka Šestan tijekom 2013. izvezla oko 60.000 kaciga u šesnaest zemalja’.

Ukupno je do sada tvrtka proizvela i izvezla više od 600.000 kaciga u više od 50 zemalja. Vodstvo tvrtke najavljuje novi proboj na svjetsko tržište. Ugovorili su, naime izvoz 160.000 kaciga za Irak. Proizvodit će ih idućih 20-ak mjeseci, a posao vrijedi oko 120 milijuna eura!

Ovakvim rezultatima ponosni su i u Alanu te kažu da se ovolikim količinama oružja i opreme može naoružati ‘nekoliko vojski u ratnom sastavu’. Inače, na proizvodnji navedenog naoružanja i opreme izravno je bilo angažirano petnaestak tvrtki i nekoliko tisuća zaposlenika sa znatnim brojem kooperanata, uslužnih tvrtki i njihovih zaposlenika. U Alanu potvrđuju trend uzleta vojne industrije. U odnosu na 2011., dvije godine poslije izvoz je porastao – 90 posto.

Izvor: Večernji list

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist