Hrvatska

HRVATSKA OPET KRATKIH RUKAVA Zaobilazi nas 11,9 milijardi ‘prometnih’ eura

ceste eu2

Čak 11,9 milijardi eura rezervirano je za poboljšanje prometne povezanosti u Europi. Europska komisija pozvala je tako države članice da predlože projekte.

Ovo je ujedno i najveći pojedinačni iznos sredstava EU-a namijenjen prometnoj infrastrukturi. No, budući da će se sredstva čvrsto usmjeriti na devet glavnih prometnih koridora u Europskoj uniji, Hrvatska ostaje kratkih rukava. Uključeni su tek Zagreb i Rijeka.

Naime, većina će sredstava biti za devet glavnih prometnih koridora koji će zajedno činiti osnovnu prometnu mrežu i biti gospodarska žila kucavica jedinstvenog tržišta. Kako se ističe u priopćenju za meidje, zahvaljujući sredstvima uklonit će se uska grla, korjenito izmijeniti veze između istoka i zapada te olakšati prekogranični promet u interesu poduzeća i građana u cijeloj EU-u.

Nova osnovna mreža koja će se uspostaviti do 2030. povezivat će: 94 glavne europske luke željeznicom i cestovnim prometnicama, 38 ključnih zračnih luka željezničkom vezom s velikim gradovima, 15 000 km željeznice modernizirane za velike brzine, te 35 prekograničnih projekata za smanjenje uskih grla.

Sredstva će biti dodijeljena najkonkurentnijim projektima i usmjerena na devet glavnih prometnih koridora u Europi. Projekti će se financirati sredstvima EU-a, ali ih države članice moraju sufinancirati.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist