Hrvatska

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

vojska

Od 1. siječnja 2025. godine, Hrvatska će ponovno uvesti obavezno služenje vojnog roka, prema političkoj odluci Vlade. Ministarstvo obrane (MORH) intenzivno radi na izmjenama Zakona o obrani i zakona o službi u Oružanim snagama, kao i na pratećim pravilnicima koji će omogućiti početak obuke prvih ročnika od početka sljedeće godine, prenosi Novi list. 

Hrvatska vojni rok nije ukinula, već ga je 2008. godine zamrznula, što znači da postojeći zakoni i prakse olakšavaju ponovno uvođenje. Prilagodbe će biti napravljene u skladu s novim zahtjevima i okolnostima. Još uvijek nije odlučeno hoće li vojni rok trajati dva ili tri mjeseca. Kraći rok bi obuhvatio temeljnu pješadijsku obuku, dok bi dulji uključivao specijalističku obuku u kopnenoj vojsci, zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani ili mornarici.

Obuka će se odvijati u vojarnama u Požegi, Sinju i Kninu, a predviđa se da će u 2025. godini kroz obveznu obuku proći između 4.000 i 4.500 ročnika. Oni koji prođu liječnički pregled, ali se pozovu na priziv savjesti, služit će civilni vojni rok, koji će biti duži od vojnog.

Civilni vojni rok uključivat će obuku za postupanje u prirodnim katastrofama i pomoć u lokalnim infrastrukturnim projektima. Naknade za civilno služenje još nisu određene.

Premijer Andrej Plenković je naglasio važnost sigurnosti u svjetlu globalnih prijetnji, uključujući rusku agresiju na Ukrajinu i sukobe na Bliskom istoku, kao razloge za ponovno uvođenje obveznog vojnog roka. Ministarstvo obrane trenutno radi na procjeni troškova za uvođenje novog sustava, koji bi mogao iznositi oko 67 milijuna eura godišnje.

 

Pročitajte još

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist

HNB uvodi red u bankarske naknade

Dulist

Iz prodaje povučena himalajska sol zbog čestica plastike!

Dulist