Zanimljivosti

Hrvatska mora smanjiti deficit!

Europska unija (Shutterstock Images LLC)

Eurostat, statistički ured Europske komisije, objavio je u ponedjeljak izvješće o stanju proračunskog deficita i javnog duga za svih 28 država članica Europske unije, uključivši prvi put i Hrvatsku.

 To su podaci koje Komisija koristi u postupku za slučaj prekomjernog deficita, i prema njima Hrvatska je u 2012. godini imala proračunski deficit od 16,35 milijardi kuna ili 5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

To je osjetno manji deficit nego godinu dana ranije, kada je iznosio 7,8 posto BDP-a i bio je najveći u nizu od četiri posljednje godine. Taj deficit za dva je postotna boda veći od najvećeg dopuštenog deficita iz Ugovora iz Maastrichta pa, prema tome, izlazi iz okvira prihvatljivih u Uniji.

Po podacima o ukupnom državnom (ili javnom) dugu Hrvatska stoji bolje: Eurostat je izvijestio da je državni dug na kraju prošle godine iznosio 183,27 milijardi kuna ili 55,6 posto BDP-a, dok Maastricht dopušta dug do 60 posto BDP-a.

Proračunski deficit za svih 28 država članica iznosi 510 milijardi eura ili 3,9 posto BDP-a. No, taj se postotak kontinuirano smanjuje zadnje četiri godine, krizne 2009. iznosio je 6,9 posto BDP-a. Hrvatska, dakle, premašuje deficit Unije za 1,1 postotna boda, što i nije tako puno, no važno bi bilo da se trend smanjivanja nastavi, a da li je to tako vidjet će se tek po podacima za 2013. godinu.
 

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist