Kultura

Hrvatska komora arhitekata financirat će ‘Vodič dubrovačke arhitekture’

dad

Hrvatska komora arhitekata (HKA) odabrala je 11 projekata od interesa za arhitektonsku struku kojima će dodijeliti financijska sredstva u ukupnom iznosu od 100.000 kuna. 

Od 40 prijavljenih projekata 20-ak ih se odnosilo na arhitektonsku baštinu, 15-ak na urbanističko i prostorno planiranje, a nekoliko ih se odnosilo na proučavanje te praćenje recentnih procesa i pojava u prostoru.

Financijska sredstva Komore arhitekata tako su dodijeljena za izdavanje projekta ‘Vodič dubrovačke arhitekture 19. i 20. stoljeća.’, i to u najvećem iznosu.

– Hvala Hrvatskoj komori arhitekata koja je prepoznala važnost ‘Vodiča dubrovačke arhitekture 19. i 20. stoljeća’ na čijoj pripremi Društvo arhitekata Dubrovnik posljednjih mjeseci intenzivno radi. Izradu Vodiča HKA će sufinancirati s 20.000 kuna, što je maksimalni, a ujedno i najveći iznos koji je nekom projektu dodijeljen – poručili su iz Društva arhitekata Dubrovnik putem svoje službene Facebook stranice.

Vodič dubrovačke arhitekture kritički je pregled stotinjak najreprezentativnijih arhitektonskih ostvarenja izgrađenih u Dubrovniku i njegovoj bližoj okolici od pada Dubrovačke Republike 1808. godine pa sve do kraja 20. stoljeća. Uredništvo Vodiča čini interdisciplinarna radna skupina; arhitekti Dubravko Bačić, Božo Benić, Romano Duić i Zehra Laznibat, te povjesničari umjetnosti Antun Baće i Ivan Viđen. Vodič dubrovačke arhitekture po prvi će put na jednome mjestu sintetizirati nove i do sada nepoznate podatke o dijelu najznačajnije dubrovačke graditeljske baštine, te će izložiti niz novih atribucija potkrijepljenih istraživanjem arhivske dokumentacije i suvremene periodike, jednako kao i postojeće znanstvene i stručne literature.

Ostala sredstva dodijeljena su za izdavanje monografije hrvatskog EUROPAN-a, povodom njihove 25. obljetnice djelovanja, za izdavanje  arhitektonskog priručnika za djecu ‘Lica (z)grada i život za njih’.  Sredstva Komore biti će dodijeljena za izdavanje knjige o strukturi hrvatskog sela od 18. do 20. stoljeća, Zanemarena baština – Prostorne strukture sela u RH, za izdavanje znanstveno-stručne knjige ‘Englesko-hrvatski stručni pojmovnik kulturne baštine’, za objavu zbornika radova vezanih uz istraživanje kamena kao građevinskog materijala te za publikaciju rezultata Ljetne škole arhitekture i urbanizma u Zadru, Povijesna središta, suvremeni grad i održivi turizam, javni prostori grada – tradicija i suvremene potrebe.

Projekti članova Komore odabrani su prema unaprijed određenim i javno objavljenim kriterijima, kao što su originalnost teme/sadržaja koja se prezentira projektom, opći strukovni interes promicanja hrvatske arhitekture i arhitekata, promicanje te istraživanje hrvatskog prostora i arhitekture, istraživanje hrvatske urbanističke i arhitektonske baštine te realna i provediva financijska konstrukcija projekta.

Financijska sredstva Komore dodjeljena su za prezentaciju projekta Život žrvnja Žrnovnice, za projekt Revitalizacija napuštenih vojarni – umrežavanje i razmjena znanja kojeg provode članice Komore iz Varaždina, za izložbu o rječkom arhitektu Zdenku Sila, čiji je cilj dokumentiranje i prezentiranje njegovog rada. Projektu Dani nebodera, koji istražuje gradske zone Rijeke izgrađene neboderima, te uključuje razgovor sa stanovništvom, također su odobrena sredstva.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist