Sport

Hrvatska izgubila od Novog Zelanda, ali osigurala polufinale!

foto fiba hks

Hrvatska košarkaška reprezentacija je poražena u drugoj utakmici Olimpijskog kvalifikacijskog turnira u Pireju od Novog Zelanda 86-90. Na taj način propuštena je prilika za potvrdu prvog mjesta u skupini A te se mora čekati ishod utakmice Slovenija – Novi Zeland koja je na rasporedu u četvrtak 4. srpnja u 16:30 sati. Plasman u polufinale je osiguran, no još se ne zna s koje pozicije će Hrvatska dalje. Za prvo mjesto u skupini Hrvatima treba pobjeda Slovenije do 28 razlike, dok će u slučaju pobjede Novog Zelanda ili pobjede Slovenije s više od 28 razlike Hrvatska biti druga, javlja Hrvatski košarkaški savez.

Novozelanđani su se dobro držali od samog početka susreta. Prvo osjetnije vodstvo Hrvatska je imala u 6. minuti (15-10) nakon dva povezana zakucavanja Marija Hezonje i Ivice Zupca. Najveća prednost Sesarove momčadi u ovoj je dionici bila 18-12 (+6), a svaki pokušaj bijega šuterski raspoloženi protivnik je neutralizirao pa se u drugu četvrtinu ušlo s rezultatom 29-28 pri čemu treba naglasiti da je Novi Zeland pogodio šest trica iz osam pokušaja.

Finn Delany je novom tricom otvorio drugu dionicu i donio Novozelanđanima vodstvo 28-31. Dok je Hrvatska tražila mirnoću i bolja obrambena rješenja suparnik je igrao kao u transu. Tražila su se i rješenja s klupe, no Novi Zeland je jednostavno bio iznimno vruć. Tako je stigao i do prednosti od osam poena razlike (42-50). Kapital je to kojeg su brzo potrošili. Hrvatska je podignula obrambenu agresivnost te serijom 9-0 povela 53-52 i sve to na krilima individualne kvalitete Marija Hezonje i Darija Drežnjaka. Točku na i prvog poluvremena stavio je Jaleen Smith košem u zadnjoj sekundi nakon solo prodora za vodstvo Hrvatske 60-55.

No, nakon povratka iz svlačionica ponovno se osjetio nemir u igri hrvatske reprezentacije. U želji da što prije prelome utakmicu Hrvati su griješili, a Novi Zeland je to vješto koristio i držao se na posjed, dva zaostatka. Istina, nakon Smithove trice Hrvatska je pobjegla na +7 (72-65), no Novozelanđani su iskoristili sve obrambene propuste i izjednačili na 72-72 te natjerali Josipa Sesara na minutu odmora. Nakon nje Zubac i Hezonja su vratili prednost na hrvatsku stranu te se s plus pet ušlo u zadnju dionicu (79-74).

Četiri i pol minute igre u njoj Hrvatska nije zabila koš, suparnicu su poentirali samo jednom s linije slobodnih bacanja (79-75), a onda je Filip Krušlin na isteku napada pogodio tešku tricu za 82-75. Tri minute prije kraja bilo je 86-79, no uslijedila je novozelandska serija 11-0 za zasluženu pobjedu 86-90.

U redovima Hrvatske prednjačili su Ivica Zubac s 29 poena i 16 skokova, Dario Šarić s 19 poena i 8 skokova te Mario Hezonja s 16 poena i 9 skokova. U ekipi Novog Zelanda najbolji su bili Corey Webster s 21 poenom i Shea Ili s 18.

Hrvatska je na ovaj način propustila osigurati prvo mjesto u skupini A te mora čekati rezultat utakmice Novi Zeland – Slovenija. Polufinalne utakmice na rasporedu su u subotu 6. srpnja, a finalna u nedjelju 7. srpnja.

U skupini B nastupaju Egipat, Dominikanska Republika i domaćin Grčka. Prvoplasirane i drugoplasirane ekipe iz obje skupine idu u polufinale. Na Olimpijske igre plasirat će se samo pobjednik turnira.

2. srpnja u 20:00 Slovenija – Hrvatska 108:92
3. srpnja u 16:30 Hrvatska– Novi Zeland 86:90
6. srpnja – polufinalne utakmice
7. srpnja – finale

Foto: FIBA

Pročitajte još

Lea Burazor nastupit će na Europskom prvenstvu u badmintonu

Dulist

EUROPSKO PRVENSTVO Vlaho Nenadić četvrti u Europi

Dulist

POVIJESNI USPJEH JUGAŠICA Gradonačelnik čestitao vaterpolisticama na rezultatu

Dulist