Hrvatska

Hrvatska donijela mjere pomoći Ukrajini i sankcije Rusiji

Mala Onofrijeva Ukrajina

Danas su donesene mjere pomoći Ukrajini i sankcije Rusiji koje je jučer najavio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

-Svjesni smo da će sankcije prema Rusiji imati određene posljedice i za Europu, ali između zaštite komercijalnih interesa i obrane pravde, demokracije i slobode, Hrvatska i ostale članice EU odabrale su jedino ispravno – istaknuto je na stranicama Vlade.

Kao pomoć Ukrajini Hrvatska će poslati paket vojne pomoći vrijedan 124 milijuna kuna koji obuhvaća pješačko naoružanje i zaštitnu vojnu opremu, a količina je dovoljna da se opreme četiri brigade. To je zahtjev ukrajinske strane na koje smo mogli odgovoriti u ovom trenutku, a osim toga šalje se i humanitarna pomoć.

Hrvatska će organizirati prihvat i brigu za određeni broj izbjeglica iz Ukrajine. Cijeli proces koordinira MUP, a osim državnih kapaciteta obavještavamo građane da je otvorena i e-mail adresa: rcz.zbrinjavanje@mup.hr, preko koje se mogu javiti svi oni koji žele pomoći volonterskim radom ili i sami pružiti smještaj.

Kao sankcije Rusiji, navedeno je da Hrvatska zatvara svoj zračni prostor za ruske aviokompanije i avione te podržava veliki paket sankcija na razini čitave EU koji, među ostalim, obuhvaća i zamrzavanje imovine više ruskih banaka i poslovnih ljudi, zaustavljanje pristupa financiranju u inozemstvu, zamrzavanje projekta plinovoda vrijednog 11 milijardi dolara do Njemačke i ograničavanje pristupa visokotehnološkim proizvodima, a podržat ćemo i odluku o isključenju ruskih banaka iz SWIFT-a.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist