Aktualno

Hrvatska delegacija odala počast žrtvama logora Morinj

morinj pocast zrtvama6

Hrvatska delegacija koju je predvodio ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman odala je ovog petka počast žrtvama logoram Morinj.

Naime, povodom obilježavanja 32. godine stradanja hrvatskih branitelja i civila u logoru Morinj u Crnoj Gori zapaljene su svijeće kao znak sjećanja na zatočenike iz Dubrovnika i Konavala, ali i Hrvate Boke.

Počast je prema svim žrtvama odao i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, Robert Markić.

Prema evidenciji hrvatske Udruge logoraša, u logoru Morinj je bilo zatočeno oko 300 civila i hrvatskih vojnika. Trojica su tamo i umrla nakon brutalnog premlaćivanja i psihičkog iživljavanja što su ih nad njima svakodnevno provodili čuvari logora, dok je jedan ubijen na samom putu u tadašnji crnogorski logor. Tako su, zbog neslaganja s ondašnjom velikosrpskom politikom u tom logoru bili mučeni i zlostavljani između listopada 1991. i kolovoza 1992. godine.

U hrvatskoj su delegaciji bili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, državni tajnik za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih Frano Matušić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, načelnik općine Konavle Božo Lasić, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković.

Svijeću je u spomen na žrtave logora Morinj, položio i predstavnik Udruge dubrovačkih logoraša Marko Margaretić.

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist