Hrvatska

Hrvatice sve više zainteresirane za solo putovanja

kuferi naemi

Međunarodni dan žena nam je iza ugla te ove godine brojimo 113 godina od prvog obilježavanja Dana žena. Iz tog razloga su, ističu iz platforme GetByBus objavili istraživanje o samostalnim putovanjima Hrvatica u Hrvatskoj i Europi. Istraživanje pokazuje koliki je ukupni udio Hrvatica koje samostalno putuju te kako je Hrvatska istodobno postala destinacija za samostalne putnice iz drugih zemalja.

Razvoj samopouzdanja suvremenih žena ogleda se u činjenici da se one sve više odlučuju na samostalna putovanja. Ove godine brojimo 113 godina od prvog obilježavanja Dana žena. Stoga su iz platforme GetByBus istražili navike putovanja naših sugrađanki. Pritom smo su se fokusirali na destinacije koje žene biraju kao samostalne putnice. Objavili su iz platforme kako Hrvatice vole preuzeti inicijativu.

Podatci istraživanja ukazuju na porast interesa Hrvatica za samostalna putovanja. U odnosu na 2022. godinu, broj žena koje putuju samostalno u 2023. godini povećao se za čak 21 posto. Pogledamo li mjesece u kojima su žene najčešće putovale samostalno, to su bili kolovoz, listopad i prosinac protekle godine. Razvoj samopouzdanja i samostalnosti kod žena je utjecao i na činjenicu kako vole preuzeti inicijativu kod planiranja putovanja.

Opće je poznati podatak da žene više istražuju o putovanjima nego muškarci, što potvrđuju i naše društvene mreže, gdje 62 posto njihovih pratitelja na Instagramu čine upravo žene.
U istraživanju su pitali i koje su najsigurnije destinacije za samostalne putnice u Hrvatskoj i u Europi. Pokazalo se kako su neki od najvećih gradova u Hrvatskoj ujedno i najsigurniji za samostalno putovanje žena.

Dubrovnik, Zagreb, Split, Zadar i Šibenik očekivano su zauzeli prva mjesta na ljestvici najsigurnijih gradova u Hrvatskoj za samostalne putnice. Također ih slijede Rijeka, Pula, grad Hvar i Makarska, a posljednje mjesto u top deset zauzima Osijek. Pišu iz platformi kako su navedeni gradovi samo neke od najposjećenijih destinacija samostalnih putnica u Hrvatskoj.
U Europi su najpozitivnija iskustva Hrvaticama pružile države među kojima veliki broj čine susjedne zemlje ili najposjećenije države Europske unije. Neke od destinacija koje nose titulu favorita hrvatskim putnicama su Njemačka, Austrija, Sjeverna Makedonija, Italija, Švicarska, Mađarska, Slovenija, Grčka, Bugarska i Češka.

Hrvatska je destinacija za samostalne putnice iz drugih zemalja. Ističu iz ove dvije platforme kako je važan faktor samostalnih putovanja osjećaj sigurnosti koje jedna destinacija pruža. Ovu činjenicu posebno ističu žene iz inozemstva koje se odluče za putovanje u Hrvatsku. Kao sve popularnija destinacija za samostalne putnice, Hrvatska je zauzela visoko 14. mjesto od ukupno 163 zemlje na listi najsigurnijih zemalja svijeta.
– Rezultati iz baze podataka su pokazali da Hrvatsku najčešće posjećuju Amerikanke, čiji udio solo putovanja od ukupnog broja putovanja, iznosi rekordnih 78 posto. Ruskinje i Njemice se ističu s udjelima od 66 i 64 posto. Engleskinje, Finkinje i Talijanke zauzele su svoja mjesta na ljestvici sa zavidnih 60, 57 i 54 posto. Austrijanke i Bosanke dijele istu poziciju s 53 posto udjela u ukupnom broju solo putovanja žena u Hrvatsku, nakon kojih slijede Čehinje s 51posto, te Norvežanke s udjelom od 50 posto – objavili su iz platforme.

Koje Hrvatice su najodvažnije za samostalna putovanja? Odgovor na ovo pitanje leži u glavnom gradu Zagrebu. Čak 24 posto žena iz njega je prošle godine realiziralo barem jedno samostalno putovanje.

Prate ih Dalmatinke, točnije Zadranke (14 posto), Splićanke (13 posto) i Šibenčanke (9 posto). Rezultati pokazuju da su i Istrijanke zaslužile svoje mjesto na listi, odnosno udio od šest posto koji čine Riječanke, te Puljanke s pet posto udjela u ukupnom broju samostalnih putovanja. Dok je udio ukupnih samostalnih putovanja Dubrovkinja isti kao kod Puljanki pet posto, dok stanovnice Makarske i Metkovića dijele istu poziciju s tri posto udjela u ukupnom broju.

Trend samostalni putovanja raste iz godine u godinu, a primjetan je osobito među ženama. Svake godine sve više putnica odabire gradove diljem Hrvatske kao svoju destinaciju, a razlog tome nije samo privlačnost ovih mjesta. Osjećaj sigurnosti koji Hrvatska pruža privlači ne samo Hrvatice, već i žene iz drugih zemalja koje žele bezbrižno putovati.

Pročitajte još

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist

HNB uvodi red u bankarske naknade

Dulist