Aktualno

Hrvati iz Australije na Šipanu kupili ljetnikovac Skočibuha, evo kako su ga obnovili

sudjuradj sipan 51

Impresivno zdanje Ljetnikovac Vice Stjepovića-Skočibuhe na otoku Šipanu odnedavno je u vlasništvu dviju obitelji iz Australije, uspješnih poslovnih ljudi, koji su podrijetlom Hrvati.

Prije australskih Hrvata ljetnikovac je bio u vlasništvu poznate obitelji Marušić, stomatologa iz Splita. Oni su ljetnikovac kupili kao potpuno devastirani objekt koji je bio u vlasništvu sluškinje koja nije imala nasljednike. Obnova je trajala gotovo šest godina, pa se velikim financijskim ulaganjem, vlastitim radom i ljubavlju spasio izuzetno vrijedan spomenik hrvatske kulture. Obitelj Marušić, nakon više previranja, ljetnikovac je odlučila prodati ovim australskim Hrvatima koji su angažirali zagrebačku dizajnericu Editu Kelčević, da im u skladu sa svim propisima, a po njihovu guštu, obnovi ljetnikovac.

– Interijer je bio jako zahtjevan jer se trebalo paziti na sve dijelove kuće, sve je pod zaštitom, nema rušenja, micanja pločica, stropova, zidova, nema novih instalacija po zidovima… Tako da je bio potreban dodatni napor da se sve ukomponira prema postojećem stanju, a da je prilagođeno današnjem modernom životu i stilu življenja – objašnjava dizajnerica za Jutarnji. Otkriva kako je obnova trajala punih sedam mjeseci, uz sugestije i opaske restauratora.

Ljetnikovac Vice Stjepovića-Skočibuhe građen je od veljače do kraja prosinca 1563. godine. Dubrovački brodograditelj iz ugledne obitelji Stjepović-Skočibuha podigao je to zdanje istočno od očeva dvorca. Veći je objekt jednokatnica namijenjena za stanovanje obitelji. Građena je od obrađenog kamena. Manja je kuća sagrađena za obiteljskog redovnika (glavna i pomoćna zgrada).

U ljetnikovcu se nalazi renesansni pravokutni kamin s očuvanom štuko-dekoracijom nape (što je izuzetak na dubrovačkom području!), elegantni renesansni kameni umivaonik reljefno oblikovanih rubova i raritetan primjer jedinog sačuvanog drvenog balkona (balatur nad stubištem ograde lože) na području Mediterana iz 16. stoljeća. Ljetnikovac ima sve karakteristike dubrovačke ladanjske arhitekture. Jedini je i potpuno sačuvani ladanjski objekt te vrste u Hrvatskoj. 2000-ih je bio u funkciji kao muzej.

Kako je preuređen ljetnikovac pogledajte na poveznici. 

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist