Aktualno

‘HOD SRAMA’ Isusovačka skalinada prepuna buža i ulegnuća

Jezuiti ograda skalini

Barokna skalinada koja vodi prema Poljani Ruđera Boškovića, posljednjih godina vrlo je popularna među turistima zbog svoje uloge u seriji Igra Prijestolja gdje se odvio tzv. ‘Walk of Shame’ ili Hod srama jedne od glavnih protagonistica.

Skalinada, koja je u sklopu barokne Crkve sv. Ignacija izgrađena u prvoj polovici 18. stoljeća u sve je lošijem stanju. Prepuna je rupa, ulegnuća te balustradi nedostaju dva stupa od kojih je jedan položen postrance te je izvjesno da ga netko otuđi, odnosno ponese svojoj kući. Osim svakodnevnih oštećenja koja nastaju uslijed zuba vremena, ali i prekomjernog broja gostiju koji hrle na ovu lokaciju, skalinada je znatno nastradale u Domovinskom ratu.

– Sanaciju ratne štete na predmetnoj skalinadi Zavod za obnovu Dubrovnika je provodio 1994. Sanacija je podrazumijevala tašeliranje kamene plastike stepenica, na mjestima oštećenja od gelera.Nakon toga, u organizaciji Zavoda, nisu provođeni drugi zahvati obnove – rekla je za duList ravnateljica Mihaela Skurić.

Redakcija duLista o sramnom izgledu jedne od omiljenih gradskih prepoznatljivosti izvijestila i je Konzervatorski odjel u Dubrovniku te smo u iščekivanju odgovora je li, odnosno kada će se napraviti procjena štete i pristupiti prijeko potrebnoj obnovi.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist

Prikupljanje materijala za izložbu povodom 100. obljetnice PŠK Penatur

Dulist