Zanimljivosti

Hoćemo li ostati bez čokolade i vina?

shutt cokolada

Čokolada bi za nekoliko godina mogla postati luksuz ravan dimljenom lososu ili kavijaru. Svijet će, naime, u sljedećih sedam godina zbog sve veće potražnje ostati bez kakaa, a vodeći proizvođači slastica tu ne mogu ništa učiniti.

Na svijetu jednostavno nema dovoljno plantaža kakaovca koje bi mogle udovoljiti potražnji čokoladne industrije.
– Znamo da slijedi nestašica kakaoa i tu ne možemo ništa učiniti. Svjetska proizvodnja trebala bi biti točno dvostruko veća nego što je danas da bi se čokolada i dalje mogla nesmetano proizvoditi – kaže londonski kušač čokolade i ekspert za konditorsku industriju Angus Kennedy. Problem je prije svega u tome da uzgajivači kakaovca ne vide u ovome trenutku nikakvu računicu za nove nasade jer do prvog ploda trebaju proći četiri godine, a za to vrijeme oni nemaju prihoda. Industrija čokolade izračunala je čak i datum kada će kakao na svjetskom tržištu postati gotovo nedostupan, a to je 2. listopada 2020. godine, piše Večernji list.
Još jedan proizvod postat će gotovo skupocjena roba – vino. Naime, potražnja za vinom sve je veća, pogotovo otkad su Kinezi 'otkrili' taj napitak i prerasli u jedno od glavnih vinskih tržišta. Samo tijekom 2012. godine potražnja za vinom nadmašila je dotadašnji rekord za otprilike 300 milijuna sanduka butelja. Ipak, ovaj rast potražnje koliko-toliko prati i rast proizvodnje pa je tijekom 2013. godine proizvedeno 281 milijun hektolitara vina, otprilike deset posto više nego što je proizvedeno prošle godine.

Pročitajte još

Sretan rođendan dragom kolegi, Lerovcu Davoru Mojašu

Dulist

Ljetni robotički kamp za cure kreće od utorka!

Dulist

Pravilno “blicanje” u prometu: Kada je dopušteno, a kada kažnjivo?

Dulist