Čokolada bi za nekoliko godina mogla postati luksuz ravan dimljenom lososu ili kavijaru. Svijet će, naime, u sljedećih sedam godina zbog sve veće potražnje ostati bez kakaa, a vodeći proizvođači slastica tu ne mogu ništa učiniti.
Na svijetu jednostavno nema dovoljno plantaža kakaovca koje bi mogle udovoljiti potražnji čokoladne industrije.
– Znamo da slijedi nestašica kakaoa i tu ne možemo ništa učiniti. Svjetska proizvodnja trebala bi biti točno dvostruko veća nego što je danas da bi se čokolada i dalje mogla nesmetano proizvoditi – kaže londonski kušač čokolade i ekspert za konditorsku industriju Angus Kennedy. Problem je prije svega u tome da uzgajivači kakaovca ne vide u ovome trenutku nikakvu računicu za nove nasade jer do prvog ploda trebaju proći četiri godine, a za to vrijeme oni nemaju prihoda. Industrija čokolade izračunala je čak i datum kada će kakao na svjetskom tržištu postati gotovo nedostupan, a to je 2. listopada 2020. godine, piše Večernji list.
Još jedan proizvod postat će gotovo skupocjena roba – vino. Naime, potražnja za vinom sve je veća, pogotovo otkad su Kinezi 'otkrili' taj napitak i prerasli u jedno od glavnih vinskih tržišta. Samo tijekom 2012. godine potražnja za vinom nadmašila je dotadašnji rekord za otprilike 300 milijuna sanduka butelja. Ipak, ovaj rast potražnje koliko-toliko prati i rast proizvodnje pa je tijekom 2013. godine proizvedeno 281 milijun hektolitara vina, otprilike deset posto više nego što je proizvedeno prošle godine.