Hrvatska

Hoćemo li na izbore u srijedu 1. svibnja?

Glasačka kutija

Hrvatski Sabor se raspušta najkasnije 22. ožujka ove godine, ali već duže vrijeme traje trakavica oko informacije kada će se točno održati parlamentarni izbori. Zna se tek kako ćemo na birališta ili u travnju ili u svibnju, ovisno o datumu raspuštanja Sabora te odluci predsjednika Zorana Milanovića. Poznato je stoga na koje nedjelje mogu biti održani, ali po hrvatskom zakonu izbori se mogu održati i u srijedu, prenosi Dnevnik.hr.

Među mogućim datumima izbora su nedjelje 28. travnja te 5., 12. i 19. svibnja. Međutim, uvijek postoji mogućnost da se Sabor raspusti i prije 22. ožujka pa bi u tom slučaju na birališta mogli izaći i 21. travnja. Još je jedan datum ‘u igri’ budući da zakon ne propisuje kako dan održavanja izbora mora biti nedjelja, već neradni dan. Stoga se kao mogući datum izbora nameće i Praznik rada, koji ove godine pada u srijedu.

Hoće li građani s roštilja ili graha na Praznik rada ići na birališta? Odluku ćemo doznati brzo, ali mala je vjerojatnost da na izbore idemo u srijedu, makar to bilo prema zakonu moguće.

Pročitajte još

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist

HNB uvodi red u bankarske naknade

Dulist