Hrvatska

HOĆE LI NAM OVO SPASITI TURIZAM? Škole dobile uputu da učenike šalju na ekskurziju u Hrvatsku u srcu sezone

turisti vodici003

Prema procjenama ukupan iznos ugovorenih paket-aranžmana osnovnih i srednjih škola za tromjesečni period iznosi 300 milijuna kuna što je svakako vrijednost koja bi se trebala zadržati unutar hrvatskih granica, preporuka je školama iz nadležnih ministarstava turizma i obrazovanja, piše Novi list

Ministarstvo turizma pozvalo je sve škole da planirana putovanja za ovu školsku godinu zbog pandemije koronavirusa ne otkazuju u potpunosti, već da pokušaju naći novi termin za ta putovanja, a istovremeno da buduća putovanja, koja još nisu dogovorena, realiziraju u Hrvatskoj. Na taj će se način, prema izračunima Ministarstva, u Hrvatskoj zadržati 300 milijuna kuna i to samo za period od ožujka do lipnja ove godine.

Naime, prema informacijama Udruge hrvatskih putničkih agencija upravo toliko iznosi procijenjena vrijednost ugovorenih paket-aranžaman osnovnih i srednjih škola za tromjesečni period. Tako su škole dobile dopis u kojem stoji kako Ministarstvo smatra da taj kapital treba zadržati za revitalizaciju turizma, kada to postojeće okolnosti oko pandemije budu dopuštale.

Sva buduća, još uvijek nedogovorena, učenička putovanja, stoji u preprukama Ministarstva, trebala bi se realizirati unutar hrvatskih granica i to čak za vrijeme glavne turističke sezone. Tako bi maturalci i školska putovanja prema mišljenju Ministarstva trebali dati svoj doprinos smanjenju teških posljedica i nenadoknadivih gubitaka turističkih agencija, ali i domicilnih gospodarskih subjekata izravno uključenih u proces realizacije takvih putovanja, od prijevoznika do ugostitelja i vodiča.

Takvu preporuku Ministarstva turizma podržalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje se također dopisom obratilo svim školama s uputama što učiniti s već ugovorenim, a nerealiziranim, ali i budućim putovanjima. Uputa kaže da se planirana i ugovorena učenička i studentska putovanja realiziraju po prestanku trenutačnih posebnih okolnosti i mjera, kao i da se planirana, ali još neugovorena putovanja realiziraju ponajprije u Hrvatskoj.

– Svjesni činjenice da su moguće situacije u kojima će se realizacija planiranih učeničkih i studentskih putovanja u ovim izvanrednim okolnostima podudarati s vremenom odmora učenika i studenata, u koje vrijeme navedena putovanja do sada najčešće nisu planirana, kao i okolnosti koje mogu otežati ili predstavljati zapreku za njihovu realizaciju, molimo sve, a osobito ravnatelje ustanova da se u suradnji s roditeljima u svim slučajevima kada će to biti moguće i kada će postojati suglasnost studenata i roditelja učenika planirana putovanja realiziraju.

Naime, sigurno je da su neka putovanja za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola trebala biti realizirana do kraja nastavne godine 2019./2020., tj. do sredine lipnja 2020. godine. S obzirom na to da učeniku nakon završetka osmoga razreda osnovne škole, odnosno završene srednje škole prestaje status učenika škole koju je pohađao, jasno je kako nije moguće zahtijevati da se putovanja realiziraju nakon tog roka, već će ustanove, isključivo u suradnji s roditeljima učenika i studentima donijeti odluku o realizaciji putovanja ili o njegovu otkazivanju.

S obzirom na to da su nas neke školske ustanove obavijestile o tome da su im putničke agencije već počele slati dopise s novim terminima i konkretnim datumima realizacije putovanja, od kojih su neki krajem travnja ili tijekom svibnja ili lipnja, Ministarstvo turizma zamolili smo da se putničkim agencijama sugerira predlaganje novih termina tek kada se za to stvore uvjeti.

Naime, jasno je kako, uzimajući u obzir trenutačnu situaciju i mjere Stožera Civilne zaštite, u postojećim okolnostima nije moguće potvrditi, odnosno prihvatiti realizaciju učeničkih i studentskih putovanja u predloženim terminima, jer je malo izvjesno da će se ista u navedeno vrijeme moći realizirati, stoji u dopisu Ministarstva.

Pročitajte još

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist