DuList INUrednički izbor

HOBI ZA DUŠU Domenica izrađuje preslatke kikare s točkicama

domenica00

Iako u pripremama za nastup u novoj sezoni emisije ‘Ples sa zvijez­dama’, uspješna glaz­benica Domenica Žuvela, koja je nedavno odradila važnu ulogu kume na vjenčanju Hane Huljić i Petra Graša, uvijek nađe vremena za svoje hobije. Naime, kre­ativno razmišljanje i stvaralaštvo koje njeguje Veloluška nije zaustavljeno ni u teškim vremenima pandemije. Na svom je Instagram profilu sa svojim pratiteljima nedavno podijelila detalje o svom hobiju, a to je – lončarstvo. Domenica je vlastitim rukama izradila predivne predmete od keramike, među kojima se ističu preslatke kikare s točkicama, ali i maštovite posudice za kaktuse i sukulente.

domenica zuvela 5

— Ideja o bavljenju lončarstvom bila je dugo prisutna u mojoj glavi, ali realno nisam nikada imala vremena da bih ju realizirala. U trenutku kada je doslovno sve stalo, odlučila sam posvetiti se sebi i svojim hobijima. Mogu reći da sam izvrsno iskoristila razdoblje u kojem nisam imala konposvetiti se sebi i svojim hobijima. certe. Inače sam tip osobe koji voli sve što je kreativno pa je lončarstvo za mene bio idealan odabir – reći će. Inače, Domenica je pohađala Umjetničku školu Luka Sorkočević u Dubrovniku, a oduvijek je voljela izra­đivati predmete. ­

domenica zuvela 4

domenica zuvela 2

U maloj kući s pogledom na more
Kad pitate Domenicu gdje se vidi za desetak godina, uvijek reče: ‘U maloj kamenoj kućici s pogledom na more’.
— Dok sam tako sanjarila o toj kući, išla sam toliko daleko da sam kre­nula razmišljati o posuđu! Shvatila sam da neću tek tako naći ono što sam zamislila, nego da ću morati to sama izraditi. Zvuči ludo i smi­ješno, ali iskreno – to je moj glavni motiv. Nadam se da ću jednog dana imati dovoljno vremena i da će se to i ostvariti – prisjetila se s nama svojih početaka Domenica. Na spomen nje­nog hobija, prijatelji i bližnji će joj reći uglavnom: ‘Di si se toga uopće sjetila’, priznaje kroz smijeh. Najveći gust joj predstavlja izrađivanje kikara i one su, kako kaže, u njenoj kućnoj ladici najmnogobrojnije.

domenica zuvela 3
— Osim šalica, izradila sam i neko­liko malih pitarića za sukulente koje obožavam. Na moju žalost, ali na sreću mojih prijatelja, skoro sve radove sam poklonila. Upravo dok pišem ovaj intervju, pijem iz svoje jedine napravljene šalice za sebe!

‘Dno dna’
Govori nam i kako ne bismo vjero­vali koliko zapravo ljubavi, pažnje, strpljenja, ali i vremena treba za izradu keramičkih predmeta. O cijelom procesu, učila je na tečaju lončarstva koji je pohađala početkom prošle godine. ­

domenica zuvela 6

— Tada, dok sam bila na tečaju lon­čarstva, za izradu nekog predmeta tre­balo mi je dulje vremena – i do mje­sec dana! Sada mi treba možda malo manje jer sa svakim napravljenim radom taj se proces ubrzava. Svakako, glini treba vremena za oblikovanje. Tu je uključen rad na kolu, kasnije sušenje (može trajati danima, ovi­sno o debljini), kao i pečenje (24 sata se peče u posebnoj pećnici), a tek na kraju glaziranje i ponovno pečenje. Prije sam cijenila napravljene ‘home­made’ šalice, a nakon ovoga još više – istaknula je Domenica koja trenutno u svom domu nema potrebnu opremu za izradu keramičkih predmeta.

domenica zuvela 1

— No, moja je prijateljica doma sve nabavila. Tako da kad dođem kod nje, napravimo nekoliko radova jer je za nas to stvarno gust – rekla je. Inače, na dnu se kikara može vidjeti natpis ‘Dno dna’. Označava li to možda naziv njezinog budućeg brenda?

— Zapravo, to će uskoro biti, nadam se, naziv brenda moje jako dobre pri­jateljice Barbare, poznatije kao Debela Barbara. ‘Dno dna’ bi definitivno jed­nog dana trebao imati i moju malu limited kolekciju! Zasad su to samo ideje, ali vidit ćemo što budućnost donosi – zaključila je simpatična Domenica.


JOŠ HOBIJA
Šivanje i heklanje
— Osim lončarstva, šivanje i heklanje su također moji kreativni hobiji kojima sam najviše posvećena u zim­skom razdoblju, odnosno razdoblju oko Božića jer naj­više volim dati poklone koje sama izradim – rekla je Domenica.

Pročitajte još

Novi uzbudljivi kino program za sve generacije

Dulist

Marin Murati: U Šipanskoj luci nam je gore nego ste napisali! Grad nas ignorira!

Dulist

U SURADNJI S PARKOM ORSULA Darujemo ulaznice za Zoster!

Dulist