Aktualno

HHO: Ostojić treba staviti mandat na raspolaganje

shutt lijekovi

Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškoga odbora drži da bi ministar zdravlja Rajko Ostojić, zbog razmjera afere Hipokrat, trebao premijeru staviti funkciju na raspolaganje.

– Bio bi to izraz svjesnosti o vlastitoj političkoj odgovornosti za nastalo stanje. Naime, ministar Ostojić u izjavi za HTV o kriminalu u svom ministarstvu govori kao o gotovoj činjenici. Ako je tomu tako, onda je osobno odgovoran što u godinu dana svoga mandata ništa nije poduzeo unutar svoga resora i tako spriječio rasprostranjeni kriminal u njemu – mišljenja je IO HHO-a.

Naime, HHO također smatra kako je ministar aferu Hipokrat komentirao „ne na neuobičajen nego i na anticivilizacijski način“.
– Ministar Ostojić čestitao je DORH-u na uspješnoj akciji, što je slučaj bez presedana kako u nas tako i u Europi. Ovakvo postupanje predstavlja ujedno kazneno djelo prisile nad pravosudnim dužnosnikom. Hrvatski zakon zabranjuje dužnosnicima svih segmenata vlasti komentiranje bilo kojeg pravosudnog postupka.

Takvo postupanje predstavlja kazneno djelo budući se time unaprijed sugerira krivica osumnjičenih i negira međunarodno prihvaćeni princip presumpcije nevinosti. Time cijeli slučaj dobiva i političku konotaciju. Tek će sudovi tijekom sudskog postupka moći potvrditi ili opovrći istinitost navoda MUP-a i DORH-a.

Podsjetimo na analogiju vezanu uz slučaj Charlesa Mansona osuđenog za ubojstvo glumice Sharon Tate. Nakon što je policija uz dokaze privela Mansona, američki predsjednik Nixon čestitao je policiji na uspješno obavljenom poslu. Javnost je ustala na noge zbog činjenice što se predsjednik miješa u rad pravosuđa i svojom izjavom negira „civilizacijsku svetinju“ presumpcije nevinosti – naveo je za HHO Vlatko Silobrčić.
 

Pročitajte još

Iz ljekarni se povlači lijek za koji nema zamjene

Dulist

Potres na Pelješcu

Dulist

Odbijena žalba! Gradnja autoceste do Dubrovnika početkom 2025.

Dulist