Hrvatska

HGK Sve veći broj stranih radnika u RH

HGK Zagreb

Nedostatak radne snage predstavlja ključno strateško pitanje za Hrvatsku. U nadolazećim godinama, očekuje se da će se izdavati sve veći broj dozvola stranim radnicima kako bi gospodarstvo moglo funkcionirati. Ova tema je bila središnja na današnjoj Zajedničkoj tematskoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo i Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo. Jedna od grana gospodarstva u kojoj se dugi niz godina osjeća nedostatak radne snage je graditeljstvo.

Prema riječima potpredsjednice HGK (Hrvatske gospodarske komore) za graditeljstvo i promet, Mirjane Čagalj, rast građevinskih aktivnosti u Hrvatskoj vidljiv je po gotovo svim pokazateljima proteklih godina. Broj zaposlenih, izdanih dozvola za strane radnike u graditeljstvu, vrijednost radova, broj poduzeća u sektoru, prihodi i dobiti sve su bilježile rast od 2016. godine do danas.

Pred građevinom je veliki posao i očekivanja su visoka. Posebno je izražena potreba za kvalificiranim radnicima, posebno onima srednje i više stručne spreme. Procjenjuje se da će potražnja za radnicima u ovom sektoru nastaviti rasti, kao i udio stranih radnika.

-Moramo biti svjesni da je natjecanje u privlačenju stranih radnika već davno počelo. Slika Hrvatska na van ovisi o svakom akteru u sustavu. Svakako je bila pozitivna glavna izmjena poreznog sustava koja se tiče onih zaposlenih s najnižim primanjima, kao i izmjene Zakona o strancima. Moramo voditi računa o adekvatnim radnim uvjetima, u slučaju građevine posebno o sigurnosti radnika,- poručila je Čagalj.

Istaknuvši da rastući broj stranih radnika ne znači da trebamo zaboraviti na posao koji nas čeka na domaćoj fronti, a to je prilagodba obrazovnog sustava potrebama tržišta rada i popularizacija ovih zanimanja.

 

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist