Zanimljivosti

HEP (opet) predstavio projekt HE Ombla

hep pavisa ombla 03

Predstavnici HEP-a danas su održali konferenciju za medije na kojoj su još jednom predstavili tehničke, sigurnosne, okolišne i ekonomske aspekte projekta Hidroelektrane Ombla.

Član Uprave HEP-a Rodoljub Lalić, voditelj tima za dovršetak pripreme i izgradnju HE Ombla Tomislav Paviša i voditelj poslova ocjene utjecaja HE Ombla na okoliš i prirodu Dražen Lovrić  iznijeli su podatke iz studije Procjene analize utjecaja izgradnje HE Ombla na području ekološke mreže s Planom upravljanja bioraznolikošću područja Omble.
 
Vrijednost izgradnje HE Ombla koja bi se trebala izgraditi u roku od 4 do 4,5 godine, iznosi milijardu i 140 milijuna kuna, odnosno 152 milijuna eura, od čega kredit EBRD-a iznosi 123 milijuna, a ostatak su sredstva HEP-a. Srednja godišnja proizvodnja HE Ombla snage 68,50 MW uz ugrađeni protok od 60 metara kubnih u sekundi trebala bi biti 220 gigavat sati struje, čime bi se ukupna proizvodnja u Hrvatskoj uvećala ua 1,5 do 2 posto.
 
Cijena jednog Megavata prema procjeni trebala bi biti 42 eura, dok je cijena struje iz uvoza 62 eura, što ovaj projekt čini ekonomski isplativim, ističu HEP-ovci. Inače, Hrvatska od 13 teravat sati proizvodnje struje čak 5 teravat sati uvozi.
 
– Cilj nam je da u budućnosti koristimo energiju iz svojih izvora, a ovom izgradnjom smanjit će se uvoz energije za 6 do 8 posto. Ovaj projekt godinama se istražuje i ispituje, a HEP ga smatra isplativim – istaknuo je član Uprave Rodoljub Lalić.
 
– Za razliku od vjetroelektrana i sunčevih elektrana, čiji je utjecaj zahvata mnogo veći a vijek trajanja od 20 do 25 godina, HE Ombla zahvaća svega 30-ak hektara, a sa životnim vijekom više od 100 godina – dodao je Lalić.
 
Lalić je naveo kako je HEP uložio oko milijardu kuna na poboljšanje uvjeta opskrbe.
 
Govoreći o karakteristikama i tehničkoj izvedivosti projekta, voditelj tima Tomislav Paviša ponovio je kako Ombla vodu dobiva iz podzemnih voda u slivu površine 800 kilometara kvadratnih na području istočne Hercegovine. Objasnio je funkcioniranje brane u podzemlju, kroz podzemnu akumulaciju i objekte s injekcijskom zavjesom. Dodao je kako je ista tehnologija izgradnje korištena na brani Grančarevo u svom podzemnom dijelu.
 
– Na području HE Ombla nalazi se krš koji jest porozan, ali u svojoj dubini je zdrav i jedar, kao kamenolom na Braču – istaknuo je Paviša te posebno naglasio značaj izmicanja zahvata na filter stanici.
 
– Izdizanjem vodozahvata na razini mora na znatno višu razinu postići ćemo poboljšanje vodoopskrbe grada, i količinom i kakvoćom. Točnije, u višim razinama se nalazi bistra voda pa više neće dolaziti do mutnoće u vodoopskrbi – objasnio je Paviša.
 
Podsjetio je kako je nezavisno stručno savjetodavno tijelo zaključilo kako ni izgradnja ni kasniji rad HE Ombla neće imati utjecaja na mogućnost potresa.
 
– Seizmička pukotina nalazi se u Jadranskom moru 9 kilometara od izvora Omble, gdje se jadranska ploča zavlači pod dinaride. Uslijed svih seizmičkih aktivnosti objekti će biti dovoljno stabilni – naglasio je Paviša.
 
Paviša je iz ocjene projektnog rješenja istaknuo zaključak prema kojem je projekt HE Omble korektno i stručno napravljen te se uz strogu primjenu tehničkih propisa može pristupiti realizaciji bez opasnosti za sigurnost objekata i ljudi.
 
– Čak i u slučaju neke diverzije nema mogućnosti potopnog vala – zaključio je Paviša.
 
Što se tiče procjene projekta na ekološku mrežu član HEP-ovog tima Dražen Lovrić kazao je kako tvrtka za ovaj projekt ima sve potrebne dozvole, a da su 2012. godine provedena dodatna istraživanja špiljske faune, šišmiša i riba.
 
– Naglašavam kako je Vilina špilja iznad gornje kote, pa akumulacija neće utjecati na život u toj špilji, kao i u drugim neistraženim špiljskim sustavima iznad 130 metara – rekao je Lovrić, navevši niz mjera zaštite u tri etaže špiljskog sustava, od izgradnje zamjenskih i novih staništa do nadgledanja kolonizacije špiljskog prostora.
 
Inače, Studiju je izradio WSP, jedna od vodećih svjetskih konzultantskih tvrtki u području zaštite okoliša, a za naručitelja HEP i Europsku banku za obnovu i razvoj. Slijedi javna prezentacija Studije u Zagrebu, Dubrovniku i Sarajevu od 25. do 29. ožujka ove godine.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

DUBROVNIK U JAPANU Međunarodni sajam “Tourism EXPO Japan 2024”

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1501. Umro pjesnik Džore Držić, Marinov stric

Dulist

MITROVIĆ MOLI ZA POMOĆ Sokolu treba pregled, pa ako tko ide za Šibenik ili Zagreb…

Dulist