Aktualno

HEP mora provesti glavnu ocjenu prihvatljivosti HE Ombla

hdz ombla099

Projekt HE Ombla, javljaju iz Hrvatske elektroprivrede, nastavlja se provedbom postupka Glavne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu.

– Ministarstvo zaštite okoliša i prirode danas je na internetskim stranicama objavilo Rješenje da je za zahvat HE Ombla obvezna provedba Glavne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu.
Ishođenje Rješenja o prihvatljivosti po okončanju postupka Glavne ocjene prihvatljivosti ključni je proceduralni korak u razvoju projekta HE Ombla. HEP se tijekom razvoja projekta u svakom trenutku kontinuirano prilagođavao zakonskoj regulativi, ispunjavao sve zahtjeve i uvjete za realizaciju projekta, te je u više navrata proveo analize, stručne revizije i recenzije projekta HE Ombla.

Stoga je HEP u ovoj fazi razvoja projekta, s obzirom na novi zakonski okvir, prema preporuci Ministarstva zaštite okoliša i prirode te uvažavajući mišljenje zainteresirane javnosti, odlučio provesti dodatno usklađenje projektne dokumentacije s domaćim i europskim propisima o zaštiti prirode i zahvatima u ekološkoj mreži – navodi se u priopćenju HEP-a o projektu Hidroelektrane Ombla.

Ističu kako će u postupku Glavne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu ovlaštene stručne tvrtke analizirati može li se primjenom odgovarajućih mjera zaštite prirode i mjerama ublažavanja negativnih utjecaja osigurati da izgradnja i rad HE Omble neće negativno utjecati na ciljeve očuvanja i cjelovitost ekološke mreže.

– Uz do sada provedena i dokumentirana opsežna istraživanja lokacije HE Ombla, bitnu podlogu za ocjenu prihvatljivosti HE Ombla za ekološku mrežu, čine spoznaje o bioraznolikosti špiljskih staništa i izvorišnih područja šireg dubrovačkog područja. Pretpostavka je, naime, da bogata bioraznolikost nije specifična samo za pojedinačne špiljske objekte, kao što je primjerice špiljski sustav Omble, već da je na širem dubrovačkom području prisutna vrlo bogata i rijetka podzemna fauna, koja se do sada zbog ograničenih prethodnih istraživanja nije mogla znanstveno potvrditi.

S tom se svrhom od srpnja 2014. godine provodi projekt istraživanja špiljskih staništa i izvorišnih područja šireg dubrovačkog područja. Istraživanje provode stručne i od strane Ministarstva ovlaštene institucije, Oikon d.o.o. Institut za primijenjenu ekologiju i Geonatura d.o.o. za stručne poslove zaštite prirode, u konzorciju s Hrvatskim prirodoslovnim muzejem. Ovi istražni radovi predstavljaju najopsežnije i najsustavnije istraživanje podzemne faune u špiljskim i izvorišnim područjima, ne samo na području Dubrovačko-neretvanske županije, već i na području Hrvatske i Dinarida – navode iz HEP-a, ističući kako će rezultat istraživanja biti značajno povećanje prirodoslovnih spoznaja o podzemnoj i izvorišnoj fauni što će doprinijeti zaštiti prirodoslovne baštine krškog dubrovačkog područja.

Na projektu je angažiran tim od 20 istraživača koji je do sada istražio više od 100 speleoloških objekata. Do sada je prikupljeno više od 6.000 primjeraka faune. U tijeku je determinacija prikupljene faune koju provodi tim od 14 međunarodnih stručnjaka – specijalista za pojedine skupine.

– Pokretanjem postupka Glavne ocjene prihvatljivosti HE Ombla, HEP je intenzivirao aktivnosti na ovom, tehnički izvedivom i sigurnom, ekonomski isplativom i višestruko energetski i ekonomski korisnom projektu za HEP, državu i lokalnu zajednicu. Izgradnjom HE Ombla dugoročno se osigurava novi stabilni izvor energije iz obnovljivog izvora, što se uklapa u energetsko-klimatske ciljeve EU – smatraju u HEP-u, te napominju kako su se HEP i EBRD u svibnju 2013. usuglasili o raskidu ugovora o financiranju izgradnje HE Ombla radi izbjegavanja daljnjih troškova u vezi s kreditom, tijekom razdoblja potrebnog za dodatno usklađenje projektne dokumentacije.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist