Aktualno

Haker koji je ucjenjivao A1 je 15-godišnji osnovnoškolac, imao je pomagača u inozemstvu

laptop kompjutor digitalno online

Haker koji je upao u sustav A1 i ukrao osobne podatke najmanje 100.000 korisnika tog telekoma, kako doznaje Index, ide u osnovnu školu. Počinitelja policija, kako je saznao Index, svrstava u kategoriju mlađeg maloljetnika, što je termin koji obuhvaća tinejdžere od 14 do 16 godina. No neslužbeno, haker koji je upao u A1, ukrao osobne podatke i tražio oko pola milijuna dolara u kriptovalutama ima nepunih 15 godina. U ponedjeljak ga je policija navodno sačekala kada je došao iz škole, a postupanje su obavili u prisutnosti roditelja. Pretražili su obiteljsku kuću u kojoj su, prema Indexovim informacijama, pronašli opremu kojom je djelo počinjeno.

Protiv maloljetnika s područja Brodsko-posavske županije koji je prošli tjedan hakirao podatke najmanje 100.000 korisnika teleoperatera A1 Hrvatska, bit će podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu za mladež za počinjenje kaznenog djela oštećenje računalnih podataka i zlouporaba naprava na štetu A1 Hrvatska. Najavio je to Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, na konferenciji za medije održanoj u Slavonskom Brodu, dan nakon što je policija privela tinejdžera osumnjičenog za hakerski napad u kojem je imao i pomagača iz inozemstva, piše Jutarnji.hr.

– S obzirom da je riječ o maloljetnoj osobi, nećemo više izlaziti s detaljima kriminalističkog istraživanja, zbog zaštite interesa maloljetne osobe, a molim i vas da štitite njezinu privatnost. Što se tiče samog istraživanja, imamo dovoljno dokaza koji ukazuju na osnovanu sumnju da je riječ upravo o počinitelju tog kaznenog djela te do kraja dana protiv njega slijedi odgovarajuća kaznena prijava Državnom odvjetništvu za mladež. Također, u vezu s izvršenjem kaznenog djela u svojstvu pomagača dovodi se još jedna osoba izvan RH i radi se na utvrđivanju njezina identiteta – rekao je Grgurić.

Kad je riječ o sankcijama, zaprijećena kazna zatvora za to kazneno djelo je od tri do pet godina, no u slučaju maloljetnika, tome se pristupa blaže.

– Kod maloljetnih osoba nije naglasak na sankcijama, nego na tome da otkrivanjem preveniramo buduća kaznena djela iste osobe. Znači, kod maloljetnika nije naglasak na zatvaranju, nego na preveniranju – rekao je Grgurić, dodavši i da u ovom slučaju nema nikakve odgovornosti tinejdžerovih roditelja.

– Odgovornost je maloljetne osobe, a ne roditelja. U Hrvatskoj svaka osoba starija od 14 godina odgovara za svoje postupke – objasnio je Grgurić.

Što se tiče podataka koji su ukradeni, dodao je da je riječ o “setu podataka koji vjerojatno neće dovesti do njihove zloupotrebe”.

– Policija dosad nije dobila nikakvu dojavu ili prijavu korisnika A1 da bi im nastupila bilo kakva šteta vezano uz taj događaj – rekao je Grgurić.

U Hrvatskoj je, inače, u prošloj godini zabilježeno više od 1500 tzv. kibernetičkih kaznenih djela, što je 25 posto više u odnosu na 2020. Pri tome se većina odnosi na blaža kaznena djela računalnih prijevara, a manji su broj ozbiljniji hakerski napadi. Grgurić je još jednom ponovio da je jako važno čuvati podatke, jer se često događa da hakerski napadi počinju socijalnim inženjeringom.

– Najranjivija karika u cijelom tom lancu su ljudi, pogotovo ako neovlašteno objavljuju lozinke drugim osobama. Što se tiče velikih tvrtki i ustanova, nijedan sustav nije savršen, konačno, i NASA je doživljavala hakerske napade, ali svaki takav napad prilika je tvrtkama za unapređenje zaštite – poručio je Grgurić, koji je na kraju rekao i da je hrvatska policija u opremu i treninge policijskih službenika za kibernetičku sigurnost uložila više od milijuna eura, od čega u prošloj godini 100.000 eura, što se, rekao je, vidi i na rezultatima tog kriminalističkog istraživanja.

Vezano uz hakerski napad na jedan osječki fakultet koji se dogodio tijekom vikenda, Grgurić je rekao da nije povezan s napadom na A1. U Slavonskom Brodu, inače, napad je već dva dana glavna tema. Svi se pitaju tko je tinejdžer koji stoji iza svega, ali njegov identitet još nije otkriven. S obzirom na dob, mogao bi to biti učenik 8. razreda osnovne škole ili 1. razreda gimnazije.

Pročitajte još

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist