Aktualno

“Grafiti su čin grubosti i divljaštva”

valjalo AmCham025

Oleg Valjalo zastupnik u Europskom parlamentu uputio je pismo parohu Srpske pravolsvane crkve u Dubrovniku.

"Poštovani gospodine Spajiću, cijenjeni paroše Srpske pravoslavne crkve u Dubrovniku, 

dopustite da Vam ovim kratkim pismom, u svojstvu hrvatskoga zastupnika u Europskom parlamentu, izrazim svoje duboko žaljenje zbog vandalizma koji je, u obliku neprimjerenih i krajnje uvredljivih natpisa, jučer počinjen na ogradnim zidovima i prostoru Srpske pravoslavne Crkve, te na nekim drugim mjestima u Dubrovniku .

U europskom duhu poštivanja različitosti i istinske radosti jer ta različitost postoji, želim jasno naglasiti da ovakav čin grubosti i divljaštva najstrože osuđujem te smatram moralno nedopustivim ponašanjem bilo kojega pojedinca koji bi u društvu želio biti prepoznat kao civiliziran i čestit građanin.
Također, dopustite da kažem i to da gore navedeni čin može biti rezultat svega i svačega, ali svakako i nikako ne istinskog duha skladnosti i uljuđenosti koji se u Dubrovniku njeguje već stoljećima, i na koji nas i u današnjem vremenu obvezuje bogata baština koju nam je svima u naslijeđe ostavila Dubrovačka Republika.

Svim pripadnicima srpske nacionalne manjine i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti koji su ovim natpisima na najružniji način povrijeđeni, u svako doba stojim na raspolaganju i rado ću podržati svako njihovo dobro nastojanje, koliko god to budem mogao.
Završavam riječima koje su mi se urezale u sjećanje čitajući tadašnji dnevni tisak, a koje ste Vi još u ožujku 2012. godine uputili dubrovačkim katoličkim vjernicima, ali i ostalim građanima Dubrovnika, u okviru Dana kršćanske kulture:   „Nama je potrebno druženje, osobito u kulturi, ali i upoznavanje na svim poljima rada i djelovanja jer su predrasude, kao plod egoizma, lažnih znanja i poluistina, prouzrokovale našim Crkvama i narodima brojne nevolje.“

Kako to lijepo kaže geslo Europske unije, budimo „ujedinjeni u raznolikosti.“ Ne dvojim ni trenutka da Vi tu misao dijelite sa mnom i da ćete i nadalje, kao i do sada naglašavati tu istu potrebu.

S izrazima poštovanja,
Oleg Valjalo
 

Pročitajte još

ŽALE SE U SUSJEDSTVU Debalk od sezone u Crnoj Gori, najgora sezona u Budvi ikad!

Dulist

NEDJELJNI ĐIR PO GRADU Pogledajte tko je sve bio na špici

Dulist

‘BRAČNE MUKE IZ VIZURE RUKE’ Večeras u Studentskom teatru Lero

Dulist