GradPolitika

GRADSKO VIJEĆE: ‘Imamo ljude u gradskoj upravi koji tamo ne zaslužuju biti, naredio sam istragu’

gradsko vijece 050714 vlahusic3

U sklopu vijećničkih pitanja za riječ se prva javila Dolores Lujić, vijećnica HL-a.

Nju je zanimalo zašto je glavni dirigent DSO-a biran izvan zakonski obveznog natječaja, te zašto se vijećnike zamara izvješćima o radu komunalnih tvrtki, kada Gradsko vijeće nije za to nadležno. Odgovore će dobiti napismeno.

Mara Kristića (HL) zanimalo je zašto jegradonačelnik prekršio svoje obećanje od prije pola godine da će za dubrovački sport dati 15 milijuna kuna.
-Dokad ćemo čekati da odgovorni ljudi pokrenu izradu strategije koja je nužan preduvjet za povlačenje sredstava iz EU fondova?

Najavili ste da možete sami izgraditi akvarij u Gružu, a povlačite sredstva za besplatne udžbenike, svima osim socijalnim slučajevima?
-Zašto se ta sredstva ne usmjere dubrovačkim roditeljima u vidu boljih uvjeta za svoju djecu – pitao je Kristić.

-Pokažite mi jedan klub koji je nezadovoljan s onim što je dobio u posljednjih pet godina? Karting, vaterpolo, nogomet. Tko to ima u Hrvatskoj, tko više od Dubrovnika daje sportu. VK Jug je dobio više od 30 milijuna kuna ukupno. Imamo ustanovu koju koriste sportaši bez ikakve naknade, a planiramo uvesti plaćanje svih troškova koji nastaju na međunarodnim i regionalnim natjecanjima – rekao je Vlahušić.

– Što se tiče akvarija i knjiga, ako netko ima restoran i dijete, zašto bi mu Grad Dubrovnik kupio knjige? E pa nećemo to raditi samo zato što to Milan Bandić radi. Koji bi razlog bio da Grad izdvaja novce za knjige pomorskog kapetana – rekao je Vlahušić.

 

Marunčić: Imamo li novaca za prometnice?

HDZ-ova Dubravka Marunčić tražila je pisane odgovore na pitanja: Je li Grad dobio potvrdu na glavni projekt prometnice za komercijalnu marinu i ima li Grad sredstava za to’, te također istaknula kako su ‘Lapađani iznenađeni izjavom da Dubrovnik ima šetnicu od Batale do Babinog kuka. Oni tvrde kako je riječ samo o šminkanju stare šetnice?’.

Kad će ‘zaživjeti’ novac od žičare?
DDS-ov Lukša Matušić pitao je može li utjecati na iznos sredstava koji HTZ daje našem području, obzirom da smo dobili oko 300 tisuća kuna dok su drugi dobili i po tri milijuna kuna. Drugo pitanje odnosilo se na žičaru.
-Hoće li se prihod od koncesije prikazati u proračunu ove godine obzirom da je to već predviđeno – pitao je Matušić.
-Je li plaćanje koncesije njihova dobra volja ili? Dokad će oni tako voziti – pitao je Matušić.

Vlahušić je rekao kako ima utjecaja na HTZ, ali ne previše.
– Mislim da je taj odnos više odnos prema Niku Buliću, nego prema Dubrovniku. To nije korektno. Mi zaslužujemo znatno bolji status – rekao je Vlahušić.
– Što se tiče žičare prema prijedlogu koji je napravio sudski vještak za koncesiju ćemo tražiti 120 tisuća kuna godišnje, te 24 posto neto prodane karte. Koncesija će biti na 50 godina – rekao je Vlahušić.
– Da bi se uvela koncesija, vlasnici moraju podnijeti zahtjev. Mislim da vlasnici iz Excelsa nekretnina neće biti nerazumni i ne podnijeti zahtjev Gradu Dubrovniku za produljenje koncesije – rekao je Vlahušić te dodao ako to ne naprave kako će Grad napraviti svoju žičaru, a kako će oni imati ‘spomenik’ koji neće voziti.

Tatjana Šimac Bonačić: Gdje je plan upravljanja povijesnom jezgrom?
SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić tražila je odgovor na pitanje zašto nemamo takav plan i kada će se on izraditi.
-Mi prvo moramo odlučiti što želimo. Jedni žele da kafići rade cijelu noć, jedni žele da nemamo struje. Treba pomiriti nepomirljive. Nije problem platiti studiju, ali mi moramo prvo odlučiti što želimo. Želite li stolove i goste u Gradu ili da samo Dubrovčani žive u Gradu. Nitko nije rekao što ćemo napraviti osim da sam ja kriv jer nemamo plan upravljanja – rekao je Vlahušić

Šimac Bonačić mu je odgovorila kako je točno da je ‘puno baba kilavo dijete’, ali kako je Plan upravljanja najbolji način zaštite.
-Znamo kako se rade planovi i analize. To nije ni na vama, ni nama. Neka nam struka pokaže imajući u vidu održivi razvoj – rekla je Šiamc Bonačić.

Gjaja: Imamo li suglasnost MUP-a?

HSLS-ov Ivo Gjaja pitao je ima li Grad suglasnost za raskrižje na Batali te izrazio nadu kako se neće nikome ništa dogoditi dok ‘sijeku tri trake kada idu iz Lapada u Gruž’. Odgovor će dobiti napismeno.

Drugo pitanje odnosilo se na tvrdnje iznesene u jednom tjedniku koji je prenio Vlahušićeve riječi da je ‘Šuica rasprodala dvorce’, a kako ih on skuplja.

Vlahušić je odgovorio kako to nije točno, te kako je samo jedan ljetnikovac prodan.

Muratti ‘oprala’ Bulića

Muratti je održala ‘bukvicu’ Niku Buliću te ga pitala gdje se u Poslovniku daje mogućnost komentiranja bivših pitanja.
– Prestala sam dolaziti s Poslovnikom jer ga se očito ne poštuje, ja vas molim gospodine predsjedniče da se držite poslovnika – rekla je Muratti Buliću.

Njezino prvo pitanje bilo je hoće li se na području SSG-a razmotriti mogućnost garaže jer je veliki problem s parkingom, dok se drugo pitanje odnosilo na komunalne probleme otoka.
– Ljude vrijeđa da stvari moraju doći u meidje da se počnu riješavati – rekla je Muratti te tražila odgovornost i pronalaženje razloga za nepostupanje po prijavama Gradskih kotareva.

Vlahušić je odgovorio kako će se vjerojatno u ulici Stjepana Cvijića, a kako se za SSG mora provjeriti i imovinsko-pravne odnose.

– Što se tiče Šipanske luke i zahtjeva sa otoka, ja tvrdim kako dobar dio nije opravdan. Šipanska luka ima više rasvjetnih tijela nego dobar dio gradova. To je rovovski rat između njih i gradskih odjela, jer kad im popravimo pet žarulja, ne valja šesta. Selo Do je jedino ekološko selo na svijetu koje je odbilo solarno rješavanje problema opskrbe električnom enegrjiom. Oni žele stupove i trafostanicu da potroše dva kW struje – rekao je Vlahušić.

Vlahušić: Policija odaje detalje razgovora novinarima!
Matija Čale Mratović (HNS) tražila je pojašnjenje zakupa Revelina i Grada te što je točno Sporazum o plaćanju režija, jer se ‘stječe dojam u javnosti da Grad vraća novac koji zaradi od Revelina’.
-Oni plaćaju zakup od 57 tisuća kuna, a početna cijena bila je 10 tisuća kuna. Plaćaju i postotak od svake karte. Priča o Revelinu je počela prije tri godine. Dali smo policiji sve materijale. Zadnje dvije godine Državna revizija nije imala nikakvih zamjerki. Nema ni tuča ni droge tamo. Moja procjena je da se ovakve primjedbe javljaju jer netko želi preuzeti dobro uhodan posao. Nakon što se pojavio napis u Jutarnjem listu razgovarao sam s policijskim službenikom, a jučer me novinar opet zvao i znao je najsitnije detalje našeg razgovora. Ja sam ga pitao je li on njihov PR. Mislim da se radi napad na te ljude. Na mene možete, nije ni prvi ni zadnji.U posljednje vrijeme vrijeme pišem što radim i s kime se sastajem, a u slobodno vrijeme prevodim na engleski – rekao je Vlahušić.

Igor Miošić pitao je Vlahušića zašto nisu reagirali na molbe stanovnika Janjinske ulice i natjerali privatnog vlasnika da uredi svoje zemljište, što je i dužan.
Drugo pitanje bilo je zašto nisu intervenirali u slučaju hotela Rixos te hoće li intervenirati u vezi uklanjanja zida kao što im je naložilo Ministarstvo graditeljstva i što će napraviti po pitanju skalina koje je uprava hotela srušila?

Mira Buconić pohvalila je Vlahušić na trudu da Luka Dubrovnik d.d. produlji koncesija, te pitala hoće li se neke od djelatnosti koje trenutno radi Luka, prebaciti na privatnog koncesionara.

– Tko snosi odgovornost za neizvršavanje zadaća. Mislim konkretno na gradske odjele? – pitala je Buconić.

Vlahušić je odgovorio kako je Luka Dubrovnik sada dobila mogućnost da dobije i koncesiju i uz dobrog partnera bude investitor u terminalu.
– Možda sam preblag i ne koristim svoje ovlasti. Moram napomenuti kako imam ljude koji ne zaslužuju tamo raditi. Naredio sam prošli tjedan istragu jer se ne smije dogoditit da prepiska mailovima završi tako u medijima. To je vrlo teška povreda dužnosti – odgovorio je Vlahušić te dodao kako bi i on trebao biti stroži, ali kako ne zna kako.

Dubravka Šuica, HDZ pitala je gradonačelnika što je s ‘Centrom iza Grada’ i projektom na Pilama koje su usko grlo te istaknula kako ‘Atlas’, odnosno Excelsa nekretnine ne moraju biti neprijatelji, nego partneri.

Pročitajte još

Gradonačelnik uputio čestitke Barakudicama

Dulist

U klupe gradskih osnovnih škola kreće 437 prvašića!

Dulist

Uživajte uz klape i konert Ibrice na Stradunu

Dulist