Aktualno

GRADSKO VIJEĆE Evo kad trebate početi pripremati novac za grobna mjesta na Dubcu!

Cesta groblje Dubac2

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić uvodno je obrazložila izvješće o groblju Dubac.

– Na prošloj sjednici GV-a potaknuto je pitanja groblja Dubac, a smatrali smo potrebnim upoznati vijećnike i javnosti o stanju projekta. U izvješću je dana kronologija projekta. Groblje Dubac nema lokacijsku dozvolu za čitav obuhvat. Ima lokacijsku i građevinsku dozvolu za pristupnu cestu i glavni projekt za potporne zidove za grobnice. Suvlasnički i financijski dio se ne prate. Grad financira 76 posto, a Župa 24 posto, dok Župa ima 51 posto vlasništva, a Grad 49 posto – rekla je Tokić.

-Problem nastaje na sjevernim i južnim potpornim zidovima. Kad se počelo raditi došlo je do problema. Podloge koje su rađene nisu bile identične onome u stvarnosti. Ono što je bilo ugovoreno stalno se aneksiralo i došlo je do prekoračenja iznosa od 30 posto zbog čega se priprema rskid ugovora i ići će se u novu javnu nabavu. Ovdje je riječ o tri gradilišta na kojima dolazi do dnevnih problema i mi smo svojedobno zaustavili aktivnosti dok nismo potpuno upoznati sa stanjem – napomenula je ona.

– Na južnom zidu nam dolazi do puno nedoumica zbog samog izvođenja. Tu je dogovoreno 13 milijuna kuna, a već se sada javljaju nepravilnosti poput devet tisuća kubika iskopa više, pogrešne količine itd. Naručili smo reviziju i moramo vidjeti hoćemo li ići u raskid ugovora – rekla je ona.
Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica rekao je da je živio u zabludi i zahvalio zamjenici Tokić na iscrpnom izvješću.
-Kad sam krenuo čitati ove dokumente pokušao sam izračunati kad će grobovi i koliko ćemo mi to platiti. Do srpnja 2017. godine platili smo gotovo 40 milijuna kuna, a prva faza izgradnje košta 175 milijuna kuna. U njoj su 1500 grobnih mjesta, prometnica, objekti, parkiralište itd. Mi ćemo izvornih sredstava za te grobnice platiti oko 100 milijuna kuna. Ako sam ja to dobro izračunao – pitao je Potrebica.
Zamjenica Tokić rekla je kako je rok za kupnju grobnica upitan s obzirom da najvjerojatnije predstoje raskidi ugovora i nove javne nabave.

Direktor Groblja Dubac Đuro Lonza rekao je kako bi koncem 2020. godine groblje moglo biti stavljeno na raspolaganje građanima.
– Građani se mogu financijski pripremiti na rok od koncem 2018. godine kada bi mogli dobiti građevinske dozvole. Tada ćemo pozvati građane na kupnju grobnica – rekao je Lonza koje je demantirao i glasine da bi građani Dubrovnika mogli ostati bez ukopnih mjesta.
-Sukladno ugovoru građanima Dubrovnika će pripasti 76 posto grobnih mjesta, a Župi 24 posto, zbog toga je i takvo financiranje – rekao je on.
Mostov Maro Kristić rekao je kako su sva istraživanja oko ovog projekta površno odrađena, te kako će ovom dinamikom groblje biti izgrađeno za 15 godina.
-Kinezi za tri godine izgrade grad od pet milijuna ljudi i nasele ga, a mi? – rekao je Kristić koji se složio s ranijom ocjenom HSS-ovog Vida Bogdanovića koji je rekao da je Dubac potpuno promašena lokacija za groblje.
Đuro Lonza rekao je i kako su grobnice na Dubcu raspona od 54 do 84 tisuće kuna.

Izvješće je primljeno na znanje.

Pročitajte još

UKLJUČEN HELIKOPTER HRZ-A Češki državljani nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist

PLENKOVIĆ O FRANKOVIĆU I USTAŠKOM POZDRAVU ‘To nije bilo primjereno, nema nikakve dileme’

Dulist

‘ULICAMA NAŠEG GRADA’ Najava tjednog programa

Dulist