Grad

GRADONAČELNIK UZ FESTU Sveti Vlaho neraskidiv je dio našeg kolektivnog identiteta

mato frankovic 2

U povodu Feste sv. Vlaha i Dana Grada gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitku građanima. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti:

Poštovane Dubrovkinje i Dubrovčani, gospođe i gospari,

po 1048. put puk dubrovački poklonit će se svom zaštitniku i nebeskom zagovaratelju.

Mučenika, biskupa i liječnika iz Sebaste, slavi se i štuje diljem svijeta, ali nigdje kao u ovom vječnom gradu podno Srđa i od nikoga kao od njegovih Dubrovčana i prijatelja Grada.

Čuvena su i brojna parčeva čuda, a među njima posebno stoji ono dubrovačko, kada je svetac Dubrovčane upozorio na osvajačke namjere Mlečana pred Lokrumom i tako spasio Grad koji ga je prigrlio kao svoga zaštitnika.

U Vlahove moći uvjerili smo se i kada se, u nedavnoj povijesti, naša opstojnost našla na udaru razorne vojne sile. Kao što se Vlaho po cijenu života nije htio odreći svoje vjere tako ni Dubrovčani u najtežim trenucima nisu svome Gradu okrenuli leđa. Zato se svagda obvezujemo sjećati se žrtve svih hrabrih ljudi koji su obranili Dubrovnik.

Simbol suverenosti kroz stoljeća, Sveti Vlaho srastao je s Gradom postavši neraskidivim dijelom našeg kolektivnog identiteta, a njegovo ime izjednačeno je s uzvišenim pojmom slobode, dubrovačkim Libertasom.

Gospođe i gospari, dragi Dubrovčani, u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno ime, od srca vam čestitam Dan Grada Dubrovnika i blagdan svetoga Vlaha.

Živio sveti Vlaho!

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović