Grad

GRADONAČELNIK U OBILASKU RADOVA Nova gruška knjižnica bit će gotova do kraja godine

tup knjiznica naslovna

Gradonačelnik Mato Franković obišao je gradilište buduće gruške knjižnice u prostoru bivše tvornice TUP. Investicija, koja bi trebala biti gotova do kraja godine, vrijedna je 1,5 milijuna eura.
-Nakon kupnje TUPa, naša misija je pretvoriti ovaj prostor u društveno kulturni sadržaj. Jedan od koraka u realizaciji te misije je i uređenje novog prostora za Narodnu knjižnicu, Ogranak Gruž. Bit će tu i čitaonica, prostor za rad s djecom, a u prizemlju ove zgrade bio bi depo za Znanstvenu knjižnicu. Poznato je da nemamo adekvatne prostore za Znanstvenu knjižnicu i godinama imamo problem s obvezujućim primjerkom jer samo skladištenje nije primjereno onome što bi trebali imati. Konačno ćemo dobiti jedan sjajan prostor za Znanstvenu knjižnicu – rekao je gradonačelnik napomenuvši kako prostor buduće knjižnice neće biti samo za posuditi knjigu već će se ljudi tu moći i zadržavati. Čitati, baviti se istraživačkim radom…
-Zadržat će se industrijski elementi da se ipak vidi što je ovdje bilo nekad prije, a istovremeno se dobiva novi kulturni štih cijelog TUP-a – rekao je gradonačelnik.
Projektantica Vanda Ivanković Kontić istaknula je kako je koncept prostora raščišćavanje postojećeg stanja i otkrivanje postojećih kvaliteta objekta te promocija, odnosno naglašavanje postojećih kvaliteta. -Htjeli smo zadržati reminiscenciju na industrijski karakter prostora i prema tome je oblikovano u novu namjenu – dodala je. Posebno se stavio naglasak, dodala je, na razgolićavanje postojeće konstrukcije i sanaciju, da ona bude estetski prihvatljiva novoj namjeni, da bude jednostavna za održavanje, a istovremeno da ima estetske kvalitete i da funkcionira za nove sadržaje.

Inače, gruški ogranak Narodne knjižnice danas djeluje u prostoru od 50 kvadrata, a njega će, nakon što knjižnica iseli u nove prostore, urediti Grad Dubrovnik te ga prepustiti udrugama.
Građevinski i obrtnički radovi u TUP-u trebali bi biti gotovi do kraja godine te se u siječnju očekuje početak rada knjižnice na novoj adresi.

Banner 300x250 DU 1

Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Lucija Bjelokosić istaknula je kako će gruški ogranak u novom protsoru imati 280 kvadrata. Bit će tu dječji odjel, prostor za izvođenje različitih programskih aktivnosti, modularna tribina sa spremištem za knjige, prostor za grupni i individualni rad, a planira se tu prebaciti i računalo za slijepe i slabovidne osobe.
Budući da gruški ogranak danas radi u jednoj smjeni, rekla je kako će se u novom prostoru raditi cijeli dan, što se iziskivati i nova zapošljavanja, barem za tu drugu smjenu.

Pročitajte još

KREĆE AUDICIJA ZA LINĐO “Dođi i postani Linđovica i Linđovac!”

Dulist.hr

Obilježena 21. obljetnica otkrivanja spomenika braniteljima poginulima na Osojniku

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist