Aktualno

GRADONAČELNIK FRANKOVIĆ “Kraj je utakmice u kojoj kapital pobjeđuje demografiju”

nekretnine008

Gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković, izjavio je kako najavljeni zakoni o oporezivanju iznajmljivanja nekretnina predstavljaju ključne alate za osiguravanje priuštivog stanovanja za brojne obitelji u Hrvatskoj.

– Posljednjih dana brojni “politički, ekonomski i ini stručnjaci” izjavljuju kako su oba najavljena zakona udar na malog čovjeka. Žalosno ih je slušati i čitati njihove izjave-, izjavio je gradonačelnik Dubrovnika putem društvenih mreža.

Kritizirao je dosadašnji porezni sustav kao nepravedan jer je pogodovao kratkoročnom iznajmljivanju, što je rezultiralo visokim cijenama dugoročnog najma i manjkom dostupnih stanova.

– Najavljena dva zakona u vrlo skoroj budućnosti pokazat će se kao ključni alati u osiguravanju priuštivog stanovanja brojnim obiteljima na području Republike Hrvatske. Vrijeme je priznati kako je dosadašnji porezni sustav bio duboko nepravedan jer je isti favorizirao gospodarsku djelatnost iznajmljivanja najnižim mogućim poreznim tretmanom, a kada ga stavimo u kontekst mogućnosti pretvaranja stanova namijenjenih stanovanju u apartmane za kratkoročni najam onda kao efekt dobijemo visoku cijenu dugoročnog najma ili još goru varijantu nemogućnost sklapanja bilo kakvog ugovora o najmu jer jednostavno stanova na tržištu za dugoročni najam nema-, nadodaje Franković.

Franković smatra opravdanim uvođenje pravednijeg poreznog sustava i ograničavanje kratkoročnog najma u višestambenim zgradama. Pozdravio je hrabrost Vlade u donošenju ovih odluka, ističući da je vrijeme da oni bez doma dobiju svoje mjesto za život.

-Nadalje, ako ne želimo uništiti u potpunosti stambeni fond vrijeme je reći dosta daljnjem davanju dozvola za kratkoročni najam u višestambenim zgradama. Pritom bi osobno bio i rigorozniji u odnosu na predloženi zakon koji dozvoljava isto uz suglasnost 80 % stanara. Moje mišljenje je kako svaka višestambena zgrada koja je izgrađena sukladno prostornom planu kao objekt namijenjen stanovanju ne može na bilo koji način postati apartmanska zgrada jer to je derogiranja prostornih planova koji jasno definiraju što se i gdje nalazi u prostoru svake jedinice lokalne samouprave.

I na kraju svima su puna usta mladih i razumijevanja njihovih potreba, ali kad dođe do konkretnih odluka koje mladima trebaju osigurati ono osnovno pravo na dom kreću političke manipulacije, izmišljanja i priče o tome kako će se nekom na njegovoj djedovini naplaćivati porez za naslijeđenu kuću koja nije u funkciji što je naravno potpuna besmislica i laž.

Čestitam Vladi na hrabrosti i političkoj odlučnosti da se konačno stvari stave na pravo mjesto i da oni koji nemaju dom dobiju pravo na isti.

Došao je kraj utakmice u kojoj kapital pobjeđuje demografiju – zaključuje gradonačelnik Dubrovnika.

 

 

Pročitajte još

ĐIR PO GRUŽU Cijeli dan miris janjetine u zraku, a večeras nastup Magazina

Dulist

Promjena radnog vremena Policijske uprave dubrovačko-neretvanske

Dulist

(FOTO) Pogledajte tko se danas sve našao na Lapadskoj obali

Dulist