Aktualno

Gradnja cjevovoda je ‘science fiction’

voda golf

Nakon javnog izlaganja UPU-a Športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug u prepunom kinu Sloboda, puno je pitanja ostalo neodgovoreno.

Jedno od njih je i način opskrbe ŠRC-a vodom iz rijeke Omble.
Direktor gradskog poduzeća Vodovod Branko Negodić ističe kako po pitanju vodoopskrbe za projekt golfa na Srđu neće biti napajanja iz vodospreme Komolac, o čemu se ranije razmišljalo.
– Oni su od nas tražili odgovor možemo li osigurati 110 litara u sekundi u najlošijim hidrološkim uvjetima. Mi smo rekli da možemo i to je bila jedina naša komunikacija. Ali treba znati kako cijev iz vodospreme Komolac ide za Grad i Mokošicu pa ne može podnijeti toliku količinu. Odnosno kapaciteti vodospreme nisu takvi da bi se ispostavile količine koje su oni nama naveli kao jedini službeni podatak – izjavio nam je Negodić.
 
Potreban novi cjevovod
 
Smatra kako je jedino logično rješenje izgradnja novog cjevovoda direktno iz Omble te uvođenje posebnog sustava opskrbe.
– Ulagač će trebati to izgraditi, ali je naravno pitanje kako i tko će to financirati, što se nas u Vodovodu ne tiče. To je 'science fiction' pitanje. Treba izraditi projekt, treba nekako gore dovesti cijevi, vidjeti koliko vodnih građevina treba napraviti, crpnih stanica… To je nešto posebno, jer nije lako dovesti gore vodu. Možda zračnom linijom nije daleko, ali treba naći optimalan način dovođenja te količine vode. U lošijem, manje zahtjevnom uvjetu riječ je o trećini cijevne vode koju ima Dubrovnik od Brsečina do Dupca. Ili u za njih nepovoljnijem uvjetu, riječ je o trećini cijelog vodovoda u Dubrovniku – kaže Negodić, koji ističe kako bi taj budući cjevovod služio ne samo Razvoj Golfu, već i stanovništvu Bosanke. S njim se slaže predsjednik Mjesnog odbora Bosanka Martin Sentić.
– Cijevi u vodovodnoj infrastrukturi na Bosanci su azbestne i ulagač se obvezao to kompletno zamjeniti. Postoji bazen na vrhu Srđa, sto metara ispod tvrđave, iz kojeg se širi mreža azbestnih cijevi koje treba nadomjestiti. A oni svakako moraju dovesti novi cjevovod, jer trenutni ne zadovoljava pritiskom i količinom koja se planira trošiti. Ni trenutna količina ne zadovoljava jer je na nekim mjestima slab pritisak – rekao nam je Sentić.
– Ovo što se priča po Gradu, kako gore treba izgraditi naselje, neke POS-ove stanove… A nitko ne zna kolika je cijena infrastrukture? Jer da je Grad imao sredstava, sam bi izgradio infrastrukturu. Pa za projekt Fenestra Villages, koji se razvija nešto niže od nas, sam ulagač je osigurao sredstva za izgradnju infrastrukture – objasnio je Sentić.
 
‘Treba zaštiti opskrbu Grada’
 
Direktor Vodovoda Negodić kao poseban zahtjev prema ulagaču istaknuo je sanaciju hidrotehničkog tunela Srđ, kojim se vodom s Omble opskrbljuje Grad. I ta bi investicija trebala biti ostvarena, smatra Negodić, od strane tvrtke Razvoj Golf.
– Postoji betonski hidrotehnički kanal kojim se sad iz Omble ulijeva voda, a iz kanala ide prema niskoj i visokoj zoni Dubrovnika. U slučaju bilo kakve upotrebe pesticida kanal, odnosno opskrba Grada vodom mora biti zaštićena. Hoće li to biti ocjevljenje, sanacija betonskog kanala nepropusnim a ne štetnim tvarima, to je stvar projektanta koji mora odrediti. Na kraju krajeva, to je bila dužnost ulagača i kroz Studiju utjecaja na okoliš – ističe Negodić.
– Mi smo u razgovoru s nekoliko tvrtki predvidjeli da se napravi projekt zaštite, sanacije i adaptacije svega što treba. Tehnički je trenutno najlošije rješenje stavljati novu cijev. U svakom slučaju, nećemo dati suglasnost da ta tehnička voda prolazi kroz kanal. Strahujemo kako će ta voda nakon tretmana pesticidima doći u kontakt s vodom za piće – zaključio je Negodić.
 
 

Strah za vodu iz Omble
Nema govora o koncesiji
 
Direktor Vodovoda Negodić umiruje strahove nekih građana kako postoji mogućnost da Razvoj Golf dobije koncesiju za vodu iz Omble.
– Nema govora o koncesiji za vodu. Postoji korištenje vodenih dobara u smislu vodoopskrbe ili kao gospodarsko korištenje, na primjer punionice. Nema trećeg – objašnjava Negodić.

Pročitajte još

‘BRAČNE MUKE IZ VIZURE RUKE’ Večeras u Studentskom teatru Lero

Dulist

KONCERT, VOĐENA TURA, RADIONICE, CIRKUS! Velika završnica središnjeg programa Festivala soli

Dulist

Prvi je dan klimatološke jeseni, a od jutra nas već ‘prži’ 30 stupnjeva

Dulist