Kultura

‘GRAD PO ZIMI U BETULI PO MJERI’ Tonko Smokvina predstavio ‘Svetog Vlaha’

boris smokvina fontana045

Poseban kulturni program ‘Grad po zimi u betuli po mjeri’ u okupljalištu domaće čeljadi ‘Fontani’ nastavljen je jutros, točno u 10 sati i 3 minute, otvaranjem izložbe slike ‘Sveti Vlaho’ mladog dubrovačkog umjetnika Tonka Smokvine.

Deveta je to u nizu specifičnih izložbi koje su na zanimljiv način unijele poseban duh kulturnim zbivanjima u Gradu. I ovaj put nažalost nismo susreli Dunda Pera, ali je njegovu leteru pročitala njegova popularna Kata. Nakon otvaranja slika je unesena u ‘Fontanu’ gdje će se moći vidjeti do subote, dakle na jedan dan.

Tonko Smokvina predstavnik je mlađe generacije dubrovačkih slikara, rođen je 1980. u Dubrovniku gdje je završio Umjetničku školu Luke Sorkočevića. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2003. godine u klasi profesora Eugena Kokota. Član je HDLU Dubrovnik. Osim slikarstvom, bavi se i pedagoškim radom, nastavnik je likovno odgoja u OŠ Ivan Gundulić . Izlagao je na petnaest samostalnih i više skupnih izložbi širom Hrvatske, posebno u Dubrovniku, te je redovan sudionik Likovnih kolonija. Motivi slika su mu na ranici apstrakcije i figuracije. Znana nam je i u sjećanju njegova izložba proljeća 2015. u Sebastianu, a ovih dana i njegova je slika u foajeu kazališta na zajedničkoj izložbi 12 dubrovačkih slikara koji su izložili svoje slike sa motivima Svetog Vlaha u sklopu Feste naše Parca.

Podsjetimo, dosad su se u betuli Fontana dubrovačkoj publici jednom slikom predstavili Tomislav Šuljak, Mišo Baričević, Jagoda Lasić, Loren Ligorio, Luko Paljetak, Vedran Grabovac i Dubravka Lošić, a od danas im se pridružio i Tonko Smokvina.

Kulturno-umjetnički program ‘Jedna betula, jedan umjetnik, jedan rad, jedan dan’ osmislila je skupina stalnih posjetitelja Fontane. Dubrovački umjetnici svoja djela izlažu u betuli jedan dan, od petka ujutro do subote ujutro. Program će se održavati svakog petka do Uskrsa.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist