Kultura

GRAD OD RIJEČI Održano predavanje o medijskoj pismenosti i katalog izložba, sutra nas očekuje zatvaranje festivala

Grad od rijeci

U sklopu književno-kulturnog festivala “Grad od riječi”, održano je predavanje na temu “Medijska pismenost i kultura: Knjige, informacije i identitet”, koje je vodio prof. dr. sc. Mato Brautović sa Sveučilišta u Dubrovniku. Profesor je istaknuo kako medijska pismenost nije samo alat za kritičko promišljanje informacija, već i ključni faktor u očuvanju kulturnog identiteta. Ona pomaže prepoznati autentične kulturne sadržaje te razlikovati ih od površnih prikaza, čime se također doprinosi borbi protiv dezinformacija i govora mržnje. Knjige, kao čuvari kulturnih tradicija, imaju značajnu ulogu u očuvanju identiteta, dok nas medijska pismenost osnažuje da prepoznamo utjecaj globalnih medija na lokalne zajednice.

Tijekom festivala, Dubrovački muzeji pridružili su se predstavljanjem kataloga izložbi “Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća” te “Moje Konavle – stare fotografije iz privatnih zbirki”.

U subotu, 12. listopada, festival “Grad od riječi” završava uz bogat program u Lazaretima. Od jutra do večeri planirana su predstavljanja slikovnica, radionice za djecu, predavanja o izazovima izdavaštva i konzervaciji te književna tribina.

Program počinje u 10:00 sati predstavljanjem slikovnice “Mala medicina” autorice dr. Darije Ostojić, uz radionicu izrade straničnika za djecu. U 11:30 sati, slijedi predstavljanje slikovnice “Baby Lasagna i mačak Stipe – Veliko prijateljstvo” Igora Jurilja, uz radionicu za djecu.

Banner 300x250 DU 1

Popodnevni dio programa uključuje predavanje o izazovima izdavaštva u Dubrovniku u 16:00 sati, te predavanje Tine Di Rede o konzervaciji i restauraciji u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik u 16:30 sati. Ivan Viđen će u 17:30 sati predstaviti povijest Matice hrvatske u Dubrovniku, a u 18:30 slijedi predstavljanje knjige “Pisma iz vječnosti”. Festival završava književnom tribinom “Što te žulja?” u 19:30 sati, koja će okupiti brojne autore i pružiti priliku za raspravu o književnim temama koje potiču naše sugrađane.

Foto: Sveučilište u Dubrovniku/Dubrovački muzeji 

Pročitajte još

‘FOTOGRAFIJE’ Otvorena izložba kojom Mara Bratoš obilježava 30 godina stvaralaštva

Dulist

U Krapini otvorena izložba ‘Dva u jedan’ Lucije Perojević i Biserke Orešković

Dulist

[FOTO] GALERIJA FLORA Izložba ‘Hell is empty’ češke fotografkinje

Dulist