Grad

‘GRAD OD RIJEČI’ Inspirativna predavanja, predstavljanje knjiga i poezije

grad od rijeci 1

U sklopu književno-kulturnog festivala “Grad od riječi”, koji organizira Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku povodom 70. obljetnice svoga djelovanja, proteklog petka održano je niz događanja. Jutarnji program započeo je predavanjem na temu “Medijska pismenost i kultura: Knjige, informacije i identitet”. Predavanje je vodio prof. dr. sc. Mato Brautović sa Sveučilišta u Dubrovniku. Predavač je istaknuo važnost medijske pismenosti kao ključnog alata za očuvanje kulturnog identiteta i borbu protiv širenja dezinformacija. Kultura oblikuje našu percepciju medijskih poruka i omogućuje razlikovanje autentične kulturne sadržaje od površnih prikaza. Također je naglašena važna uloga knjiga u očuvanju identiteta.

Dubrovački muzeji održali su predavanje “Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća”, koje su vodili Ljerka Dunatov i Dino Lokas. Kroz bogatu zbirku radova posjetitelji su imali priliku doživjeti povijest pomorstva kroz slike i razglednice koje su prikazivale brodove iz prošlih stoljeća. Na istom događaju predstavljena je i zbirka “Moje Konavle – stare fotografije iz privatnih zbirki”.Viša kustosica Barbara Margaretić govorila je o jedinstvenim starim fotografijama koje je prikupila Katica Radić, nudeći uvid u povijest i tradiciju Konavala.

Dom Marina Držića predstavio je strip-izdanja Novele od Stanca i Dunda Maroja, kao i englesko izdanje “Old Stan or A Fool Fooled”. Predstavljanje su vodili Valerija Jurjević, kustosica ustanove i ravnatelj Nikša Matić, a posjetitelji su saznali više o inovativnom pristupu kojim se Držićevo djelo približava novim generacijama, posebice kroz obrazovnu vrijednost stripa, koji se već koristi u školskim udžbenicima.

Na događanju “Poetsko podne”, učenici dubrovačkih gimnazija pokazali su svoju ljubav prema poeziji. Glazbeni dio otvorile su učenice Klasične gimnazije: Ines Jerković (3. r.), Eva Baletić i Matea Karač (2. r.), koje su izvele Oliverovu “Cesaricu”, uz pratnju gitare Tare Petrokov (4. r.). Djevojke su izvele i “Hvalospjev ljubavi”, a Ines Jerković ih je pratila na klavijaturama.
Recitatori su se iskazali raznolikim poetskim repertoarom:
• Opća gimnazija: Gabriel Lončar (2. r.) recitirao je Paljetkovu “Svu povijest”, Laura Jano (2. r.) “Evanđelje po Luki”, a Fani Daničić Gundulićevog “Điva Frana”.
• Privatna gimnazija: Ivo Đuratović (4. r.) izveo je Paljetkovu “Dalmatinsku madonu”, dok je ravnatelj Tomislav Franušić recitirao Tadijanovićeve “Stihove na poklon”.
• Biskupijska klasična gimnazija R. Boškovića: Marija Baraba (4. r.) recitirala je Szymborskinu “Život na licu mjesta”, Mihael Miloslavić (4. r.) Nazorov “Hrvatski jezik” i Dragojevićev “Brijeg”. Dora Vicelić (3. r.) izvela je Dragojevićevu “Eto recimo”, a Marina Prkačin (2. r.) Stjepana Licea “Ako ne volite, kako ćete saznati zašto dišete?”

Na kraju su se nekadašnje klasičarke Nikolina Vidić i Lucija Stahor pridružile recitalom Dragojevićeve “Čestitke” i Paljetkove “Stradun”.

Na kraju jutarnjeg dijela programa, Čitalački klub Sveučilišta u Dubrovniku organizirao je književni kviz pod nazivom KNJIZ, koji je na interaktivan način testirao znanje o književnosti putem Kahoot platforme. Sudionici su uživali u izazovu, a tri grupe s najviše bodova nagrađene su posebnim nagradama Sveučilišta.

Popodnevni dio programa otvorila je Renata Husinec, predsjednica OMH u Križevcima, s predavanjem pod naslovom “Riječ u križevačkom Ogranku Matice hrvatske i križevačko-dubrovačkim vezama.” Tijekom predavanja, Husinec je istaknula značajnu povezanost između Križevaca i Dubrovnika, naglašavajući zajednički prostor, bogatu kršćansku baštinu i važnost hrvatske kulture. Publika je imala priliku čuti o velikim književnicima poput Marina Držića, Ivana Gundulića i Iva Vojnovića, koji je tijekom svog petogodišnjeg službovanja u Križevcima stvorio značajna djela, uključujući roman Ksanta i dramu Psyche. Posebno zanimljiv aspekt predavanja bio je fokus na Vojnovićeve ljubavne veze, koje su inspirirale njegovo stvaralaštvo, s naglaskom na romansu s Olgom pl. Kiepach i planirano vjenčanje s Martom Locatelli.

Banner 300x250 DU 1

Ogranak Matice hrvatske u Grudama predstavio je Godišnjak OMH Grude Susreti 17 (2023.), pod uredništvom Marija Bušića, te knjigu pjesama Domosnovlje u verigama (2023.), posvećenu Zvonku Bušiću Taiku, priređenu od Mladena Vukovića, u izdanju Ogranaka Matice hrvatske Grude i Imotski. Na predstavljanju su sudjelovali Petar Majić, dipl.ing.agr., Mladen Vuković, novinar i književnik te Mario Bušić, predsjednik OMH u Grudama. Godišnjak Susreti sadrži 360 stranica radova brojnih suradnika, uključujući učenike osnovnih i srednjih škola općine Grude, a grafički su ga uredile Andrijana Mlinarević-Cvetković i Edita Grubišić. Knjiga Domosnovlje u verigama, s 208 stranica domoljubnih pjesama i tekstova, također je grafički oblikovana od istih urednica, a tiskana u Grafotisku Grude.

Marija Mihaliček, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj, predstavila je izdanja Ogranka, uključujući: Crkvu sv. Ivana u sakralnoj baštini Prčanja, Olujni kompas (autor Željko Brguljan), Bokeški ljetopis 4., koji je zbornik sa znanstvene konferencije “Isprepleteni identiteti: Kotor, Dubrovnik i njihovo zaleđe u višestoljetnoj perspektivi”, Muljanski kantual (autor Don Robert Tonsati) i Kotorski zbornik – časopis za promociju kulturne, povijesne i prirodne baštine Boke kotorske. Ogranak je aktivan od 2017. godine, a predsjednica Mihaliček je s ponosom predstavila sva izdanja ovog mladog Ogranka.

Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru predstavio je dva značajna izdanja na festivalu. Prvo je predstavljena treća zbirka poezije Duh i voda, autora Petra Eleza, koja je objavljena 2022. godine. Petar Elez, potpredsjednik OMH u Vukovaru, podijelio je svoja promišljanja i inspiracije koje su ga vodile tijekom stvaranja ove zbirke te je posjetiteljima pročitao nekoliko pjesama iz zbirke. Nakon toga, Dubravko Duić Dunja predstavio je svoju knjigu Tu gdje Slavonija namiguje na Srijem. Dubravko Duić, slikar, ilustrator knjiga i pjesnik, otkrio je detalje stvaranja knjige i posjetiteljima pročitao neke od svojih pjesama. S obzirom na bogatstvo kulturne baštine, predsjednica OMH u Vukovaru, Lidija Miletić, također je izrazila zadovoljstvo zbog sudjelovanja i potporu autorima. Ogranak je obnovio svoj rad 2003. godine.

Rade Kaštropil, bivši predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Blatu, predstavio je četiri naslova koja istražuju bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Blata. Knjiga “Blatska trpeza” autora Rade Kaštropila nudi jedinstven uvid u tradicionalna jela, slastice i običaje ovog kraja. “Zapisi o pasanim brimenima i čejadima” Franka Burmasa sadrže memoarske zapise na lokalnom govoru, čuvajući sjećanja na prošlost i svakodnevni život Blata. “Župa Blato u Vizitacijama papinskih vizitatora i korčulanskih biskupa 1560. – 1830.” don Bože Baničevića prikazuje povijesni i vjerski razvoj Blata kroz više od dva stoljeća. Na kraju, “Pejzaž moje duše” Milenke Sardelić predstavlja zbirku poezije koja izražava duboka osobna promišljanja o pejzažima duše. Uz predsjednika, odlomke iz predstavljenih djela čitale su Fanita Šeman, predstojnica viteškog udruženja Kumpanjija u Blatu, Adriana Šeparović i Nikolina Protić.

Član predsjedništva OMH u Metkoviću, Nikola Nogolica, profesor filozofije i komparativne književnosti, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske predstavio je naslov “Matice, parice i mrtvar župe Sv. Ilije proroka u Metkoviću 1710.-1835., autora don Mata Brečića. Ova važna publikacija rezultat je istraživanja najstarijih matičnih knjiga rodne župe don Mate Brečića i donosi ključne informacije o povijesti Metkovića od 1734. do 1835. godine. Autor se fokusira na tzv. Male matice, paricu i mrtvar župe, nudeći dragocjene podatke o stanovništvu, povijesnim događajima, svećeničkim službama, kao i osobnim podacima kao što su imena, prezimena, kumovi i zanimanja. Ova knjiga značajno doprinosi istraživanju povijesti Metkovića i unapređuje naše razumijevanje lokalne kulturne baštine.

Pročitajte još

RAZGLEDNICA IZ GRADA Jugo donijelo smeće

Dulist

Dobivamo koncertnu dvoranu, ali može li se Pucić uopće tako zvati?!

Ivana Mijić Vulinović

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist