Politika

Grad koristi pravo prvokupa i kupuje dva stana u povijesnoj jezgri

krovovigrad001

Gradonačelnik Mato Franković objasnio je vijećnicima posljednji rebalans Proračuna za 2023. godinu. Naglasio je kako se u ovom rebalansu prvi put nakon dugo godina koristi pravo prvokupa za dva stana u povijesnoj jezgri, ukupno gotovo milijun eura.

-Najbolje vrijeme za to jest na kraju godine kad utvrdimo koliko imamo višak sredstava. Moći ćemo smjestiti dvije obitelji i to one s više djece s obzirom na kvadraturu – objasnio je Franković. Rekao je kako se tri stana adaptiraju te će se u 2024. u povijesnu jezgru naseliti pet novih obitelji.

-To je velika stvar! – naglasio je. Potom je rekao kako se kupuje i zemljište na Pobrežju veličine 17 tisuća kvadrata za Park and Ride sustav. Tu je i kupnja zemljišta u Trstenom kojim će se riješiti problem autobusne stanice kraj platane te zemljište u Orašcu važno za razvoj tog mjesta.

-Ovaj proračun nije imao stavke samo na gore nego i stavke smanjenja – rekao je dalje.

-Određeni mediji su me napadali kako dižem još jedan kredit za javnu rasvjetu, a rata kredita za promjenu rasvjetnih tijela iznosi godišnje 120.256 eura. Ušteda na struji je 138 tisuća eura godišnje. Ne samo da smo postigli veću zaštitu okoliša i smanjili svjetlosno onečišćenje, nego trošimo i manje struje. Rata kredita je manja od onoga što smo trošili za struju do sada, a ostao je i višak – objasnio je.

Vijećnik Andro Vlahušić rekao je kako su prihodi neutralni, neke stvari su manje, neke veće.

-Postoje samo dva prihoda kojega građani ne plaćaju. Jedno su prihodi od zidina i DU Pass-a gdje imamo smanjenje od 2 milijuna eura. Prodano je samo 500 tisuća ulaznica za zidine, nikad manje od 2005. – istaknuo je Vlahušić.

Potom se osvrnuo na komunalni doprinos koji se također smanjuje rebalansom.

-To znači da se u Dubrovniku ne gradi. Zaustavljeno je građenje. Ili je to politika Mata Frankovića ili su loši projekti ili Upravni odjel sve to usporava – iznio je Vlahušić te dodao kako je tisuću neriješenih predmeta.

-Je li potrebno obrazovati arhitekte ili pojačati upravni odjel kako bismo imali veći komunalni doprinos? – iznio je dalje.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako bi on bio izgradio kamen na kamenu jer je problem što se ne izdaje dovoljno građevinskih dozvola. Ponovio je kako bi zabranio gradnju od Kantafiga do Orsule da ima alat.

-Cijenu nekretnine je tržište podiglo samo zato što postoje oni koji imaju dovoljno novaca od iznajmljivanja nekretnina da pobjeđuju one koji nemaju nijednu nekretninu. Kad se izgradi Karingtonka, pogledajte tko će biti vlasnici tih stanova. To su naši ljudi iz grada, neće doći Indonežani i Amerikanci. Problem je kad taj stan postane apartman, a dobio je dozvolu za stan, ne apartman. Tržište je regulator – rekao je gradonačelnik.

-Nama ne treba više gostiju od onoga što imamo. Imamo savršeno posloženu priču. Moramo razvijati zimu i proljeće i tu stvarati prostore za dubrovačko gospodarstvo – dodao je dalje.

Istaknuo je kako jako pada ili gotovo nema agencijske prodaje ulaznica odnosno DU Pass-a te da tome treba doskočiti. Brojne agencije, dodao je, iskorištavaju grad jer imaju samo ‘walking’ ture. Ivana Šepak je rekla kako je žalosti što zapinje agencijska prodaja s DU Pass-om.

U svojoj raspravi Petra Marčinko dotaknula se smanjenja od 73 tisuća eura iz blagdanske rasvjete jer su je građani GK Ploče pitali jesu li građani drugog reda budući da na tom predjelu nema niti jednog ukrasa. Dotaknula se i zone posebnog prometnog režima, koja se prebacila u 2024. godinu. Pitala je kad će Pravilnik doći na Gradsko vijeće.

Vijećnik Đuro Capor rekao je kako Srđ je Grad neće podržati izmjene proračuna. Naglasio je, između ostaloga, kako je svima jasno da se Plan upravljanja ne provodi, a za to vrijeme se za 50 posto raste protokol i informiranje. Gradonačelnik je rekao kako treba voditi računa što ti i tko ti govori.

-Trebate konačno naučiti čitati proračun, stavke protokola, stavke medija… i razgraničiti da točno znate što je što – rekao je te Caporu ponudio pomoć. Rekao mu je da zna čitati proračun, da bi znao pronaći ciljeve Plana upravljanja i projekte koji se njih tiču.

-Većina medijskih napisa ne ide u moju korist. Uvijek me nešto prozivaju – rekao je Caporu te istaknuo kako je dužnost Gradske uprave informirati građane o onome što rade.

-Ako smo izvijestili sugrađane da je završena Lapadska obala, da je napravljen vrtić u Solitudu i DOC-u, jesam li nešto slagao ljude? – pitao je gradonačelnik.

U svom podužem odgovoru osvrnuo se i na Zagreb te istaknuo kako je komunalna politika politika s kojom se treba svakodnevno buditi i lijegati.

-Nisam najbolji, kao i svi drugi pogriješim, ispričam se za pogrešku i idem dalje – dodao je te naglasio kako svatko od njih dođe pred sud na izbore.

Potom se osvrnuo i na rasvjetu za Ploče naglasivši kako elementi nisu došli na vrijeme te da Ploče nisu zaboravljene.

-Brojni gospodarski subjekti moraju biti uključeni u priču o kićenju – dodao je te se opet dotaknuo Zagreba gdje se blagdanska rasvjeta nalazi samo u strogom centru.

-Mi smo napravili korak naprijed, nedovoljno velik, ali opet velik – rekao je.

Replicirao mu je Capor koji ga je napomenuo kako on nije gradonačelnik Zagreba, nego Dubrovnika te bi bilo lijepo da u pola ure monologa odgovori na neka od pitanje. A pitao je kako će se u dva tjedna uspjeti potrošiti 400 tisuća eura za protokol i informiranje.

-Najavili ste da će se razdvojiti protokol i informiranje, što ne vidim da je napravljeno, a ta stavka i dalje buja – dodao je Capor.

-Dopustite medijima da izvještavaju, a ne da vi skupo plaćate oglase u medijskom prostoru kojima Ured gradonačelnika samo vas hvali – istaknuo je Capor između ostalog.

Vijećnica Marčinko rekla je kako Plan upravljanja nije samo gomilanje projekata već je to briga za stanovnike. Pitala je zašto je došlo do smanjenja sredstava.

Maro Kristić rekao je kako bi volio da se institut prvokupa koristi ubuduće kad god se za to ima sredstava jer nekretnine treba stjecati.

-Volio bih da su se neki projekti ranije realizirali. Potičem sve pročelnike na brži rad i bržu realizaciju – rekao je. Dotaknuo se i atletske staze, što pohvaljuje.

-Imate stare svlačionice na stadionu koje su u toliko derutnom stanju, da bi to bilo poniženje i za stoku da je tamo dovedete – slikovito je objasnio. Dotaknuo se i poticanja stanovanja za dugoročno podstanarstvo.

Vijećnik Vlahušić replicirao je Kirstiću koji pita kako će Vićan glasati za proračun kad se radi atletska staza. To znači, dodao je, da nema Arene. Zar ćemo nešto graditi, što ćemo srušiti za godinu dana? – pitao je.

Rebalans je usvojen s 13 glasova za, šest glasova protiv i jednim suzdržanim

 

 

Pročitajte još

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist

Plenković opozvao Mariju Vučković iz jednog Upravnog vijeća

Dulist