Grad

Grad Dubrovnik ukida prirez! Evo koliko će vam novaca više ostati na računu

mato frankovic

Grad Dubrovnik od 1. siječnja 2024. godine ukida prirez. Poreznu politiku predstavio je, naime, ovog četvrtka gradonačelnik Mato Franković istaknuvši kako će, bez obzira na ukidanje prireza, porez na dohodak ostati nepromijenjen sa stopama od 20 i 30 posto. Odluka je u javnom savjetovanju, nakon čega se očekuje njeno usvajanje na sjednici Gradskog vijeća u prosincu.
Ukidanjem prireza manjak prihoda iznosit će 2,3 milijuna eura.
-To ćemo kroz uštede unutar proračuna i kroz neke druge prihode, prvenstveno od imovine, nadomjestiti taj iznos – rekao je gradonačelnik.
Objasnio je i što ukidanje prireza znači za građane.
-Na računima građana ostat će u prosjeku 265 eura više na godišnjoj razini gledajući bruto plaću od 1500 eura. Oni s bruto plaćom od 2000 eura, na računima će imati u prosjeku 387 eura više – rekao je te dodao kako će dubrovačkoj obitelji s jednim djetetom na računu godišnje ostati više 615 eura, odnosno s dvoje djece 680 eura.
-Na ovaj smo se način željeli pridružiti i drugim gradovima u RH koji su se odlučili porezno rasteretiti svoje sugrađane, a internom reorganizacijom, posebno na rashodovnoj strani time ne utječući na kvalitetu života naših sugrađana, osigurati i nadomjestiti iznos novaca bez kojega ćemo ostati u 2024. godini. Smatrali smo da je bolje i kvalitetnije ići u ukidanje poreza koji je bio nepravedan, a to je prirez, a nekako bi bilo licemjerno da tad idemo na povećanje poreza na dohodak. Svi u okviru svojih mogućnosti, znanja i sposobnosti možemo i trebamo na određene druge načine iskoristiti priliku i povećati kućne budžete naših sugrađana – objasnio je gradonačelnik.
Na pitanje novinara koji su to drugi izvori prihoda kroz koje će se nadomjestiti gubitak novca, odnosno znači li to povećanje najmova, javnih površina…, odgovorio je kako je odluka o javnim površinama već donesena. Cijene se, naime, povećavaju za 30 posto i to je, smatra gradonačelnik, nešto što gospodarstvo može podnijeti. Osim toga, u 2025. godini povećava se cijena zaustavljanja na Pilama.
-U javnom savjetovanju se nalazi i odluka o povećanju poreza na kuće za odmor. Taj će porez sada iznositi 5 eura po metru kvadratnom. Gospodarstvo, ne u potpunosti, treba omogućiti pozitivne demografske učinke, odnosno činjenicu da se rasterećuje sugrađane od određenih povećanja u komunalnim davanjima – dodao je.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

Tko je u ponedjeljak i utorak bez struje?

Dulist

Franković povodom Godine UNESCO-ve svjetske baštine poručuje: “Zaštita kulturnog naslijeđa nije samo obveza prema prošlosti, ona je i zavjet budućnosti”

Dulist

UTRKA S POGLEDOM Dubrovnik Spartan Trail spojio sport, prirodu i kulturu

Dulist