Zanimljivosti

Grad Dubrovnik spreman je za nedaće

grad je spreman2054 1

Danas u 12 sati, nakon jutrošnje konferencije o implementaciji Disaster risk reduction – smanjenje rizika od katastrofa, u sklopu projekta "Moj grad je spreman" uz sudjelovanje UNISDR-a Bruxelles (United Nation office for Disaster Risk reduction) održana je konferencija za tisak.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnik UNISDR-a Demetrio Innocenti, ravnatelj DUZS Zagreb Jadran Perinić, zamjenik gradonačelnika Željko Raguž, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Anita Burić, te predstavnici Lučke uprave Dubrovnik, žurnih službi, i Stožera zaštite i spašavanja Grada Dubrovnika i Dubrovačko – neretvanske županije.

My City is Getting Ready ili Moj grad je spreman! Projekt je u kojeg je odnedavno uključen i Grad Dubrovnik. Grad Dubrovnik tako je pristupio UNISDR-u (United Nations International Strategy for Diseaster Reduction) i projektu World Diseaster Reduction Campaign, a pod imenom 'Moj grad je spreman!', već 2012. godine.

Grad Dubrovnik je u cilju provedbe mjera civilne zaštite, posebno evakuacije i zbrinjavanja građana, a u slučajevima bilo kakvih opasnosti uzrokovanih vremenskim i prirodnim nepogodama, u proteklom razdolju nabavio određena sredstva civilne zaštite.
 
– Cilj i smisao ovog bavljenja je da uočimo korak koji nam je nedostajao u podizanju sigurnosti građana. Incijativa se sastoji prije svega u tome da na sigurnosti poradimo preventivno i da nesreće dovedemo na najmanju moguću mjeru – kazao je ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić.

Za potrebe zbrinjavanja stanovništva, nabavljena su dva velika šatora, pokrivači, vreće za spavanje, bidoni za vodu s pipom, te ležajevi, istaknula je Anita Burić, pročelnica mjesne samouprave, na sastanku s medijima.

Za potrebe Stožera zaštite i spašavanja, te sudionike sustava zaštite i spašavanja na području Dubrovnika, nabavljeno je deset ručnih digitalno-analognih radio uređaja Motorola, generator od 5kVA, termalna kamera te automatski defribrilator za reanimaciju, a uz sve ovo tijekom proteklog razdovblja je obavljena analiza stanja i stručno snimanje stanja skloništa sa popisom i troškovnikom potrebnih radova i nabavke nedostajeće opreme, kojim je obuhvaćeno 20 skloništa na području Grada Dubrovnika.

Obavljena je i dva puta stručna edukacija članova Stožera zaštite i spašavanja i Zapovjedništva civilne zaštite u učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja u Divuljama u Splitu., za koje su isti dobili odgovarajuće uvjerenje.

 

U suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje planirane su vježbe u 2014. godini, kojima bi se nastojalo osposobiti i pripremiti sudionike sustava ZIS-a na moguće ugroze.

Vježbe će se održati u Osnovnoj školi Lapad i obuka specijalističkih postrojbi CZ za spašavanje iz ruševina na području hotela 'Belvedere'.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1897. Na Korčuli rođen kipar Frano Kršinić

Dulist

Australska influencerica upozorava na pravila odijevanja na hrvatskim plažama

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1977. Umro utemeljitelj Umjetničke galerije Dubrovnik Kosta Strajnić

Dulist